Tientallen escaperooms in Polen onveilig, hoe zit dat in Nederland?

7 januari 2019 Uit Door admin

Het is waarschijnlijk niet de eerste vraag die een bezoeker van een escaperoom zich stelt: hoe kom ik hier uit als er brand uitbreekt? Dat de vraag niet geheel ongegrond is, bleek afgelopen vrijdag in Polen. Daar kwamen vijf meisjes van 15 om het leven bij een brand in een escaperoom. Ook bij een escaperoom in Breda brak afgelopen jaar brand uit, maar dat pand was toen nog in aanbouw.

In Polen zijn ze inmiddels begonnen aan een onderzoek naar alle escaperooms in het land. Het eerste resultaat bleek ontluisterend: van de 178 onderzochte ruimtes, voldeden er 129 niet aan de gezondheids- en veiligheidsnormen. Zo stonden brandbare spullen vaak naast de verwarming, was de elektrische bedrading niet op orde en hadden veel escaperooms geen nooduitgang.

Volgens Joelle van der Pol is dat in Nederland beter geregeld. Ze is mede-eigenaar van een escaperoom in Utrecht. “Hier zou zoiets als in Polen niet kunnen gebeuren, denken wij. Daar hebben we allemaal maatregelen voor getroffen.”

We gingen langs bij de escaperoom van Joelle in Utrecht om te kijken welke veiligheidsmaatregelen ze bedoelt:

Zo hebben ze er in Utrecht bewust voor gekozen het bordje van de nooduitgang prominent in de escaperoom te hangen. Ook kijkt er altijd iemand mee door de camera’s en is er een noodknop, vertelt Van der Pol. “We hebben echt veel veiligheidsmaatregelen genomen, waarmee we situaties als in Polen proberen te voorkomen.”

René Hagen, specialist in brandpreventie, vindt dat de situaties in Polen en Nederland niet te vergelijken zijn. “Escaperooms moeten hier voldoen aan de eisen van het bouwbesluit, ze moeten een vergunning aanvragen en de gemeente moet geregeld controles uitvoeren. Het is best een goed systeem.”

Toch betekent dat niet dat brand in een Nederlandse escaperoom uit te sluiten is, zegt Hagen. “Er zijn geen specifieke regels voor escaperooms. De enige officiële eis is dat de ruimtes een vluchtroute hebben, meer niet. Een noodknop is bijvoorbeeld niet verplicht.”

Volgens escaperoomeigenaar Joelle van der Pol zouden die regels best welkom zijn. “Het zou voor ons prettig zijn als er één richtlijn is. Dan weten we precies wanneer we goed bezig zijn en wanneer niet.”