Franse bokskampioen deelt als geel hesje klap uit aan politie en moet cel in

7 januari 2019 Uit Door admin

Een voormalig bokser heeft zich aangegeven bij de politie in Frankrijk nadat hij afgelopen weekend was gefilmd bij protesten van de ‘gele hesjes’ in Parijs. Op de beelden is te zien hoe de man zich op ordetroepen stort en klappen uitdeelt aan agenten met schilden.

In de video is te zien hoe de bokser, in het zwart gekleed en met handschoenen aan, in het rond slaat:

Hij zou ook een politieman die op de grond ligt tegen zijn hoofd hebben geschopt.

Na de protesten afgelopen zaterdag schreef de Franse politievakbond SCPN op Twitter: “Monsieur, je hebt een collega geraakt die op de grond lag. We weten wie je bent. Voor een bokser heb je weinig respect voor de regels. Die zullen we je leren.”

Franse media schreven vervolgens dat het hier om de 37-jarige Christophe Dettinger ging, tweemalig Frans bokskampioen in een van de zwaarste gewichtsklassen. Hij hing zijn bokshandschoenen in 2013 aan de wilgen. Daarna ging hij volgens mediaberichten in een gemeentehuis werken.

Politici en de nationale boksbond veroordeelden het gedrag van Dettinger. De oud-bokser dook vervolgens onder. Toen de politie hem wilde arresteren bij zijn huis in Essonne, ten zuiden van Parijs, was hij nergens te vinden.

Twee van zijn vroegere coaches riepen hem in de media op zich aan te geven. Zij omschreven hem als een echte sportman en zeiden dat de oud-bokser waarschijnlijk een waas voor zijn ogen had gekregen.

Voordat Dettinger naar het politiebureau ging, plaatste hij een filmpje op Facebook, waarin hij uitlegt waarom hij zo tekeerging. Hij zegt dat hij door het lint ging nadat hij, zijn vrouw en een vriend waren bekogeld met traangas. “Ik ben een normale burger en ik ben een ‘geel hesje’. Ik ben boos, omdat het altijd de gewone mensen zijn die de rekening gepresenteerd krijgen.”

De voormalig bokser zit op dit moment vast. De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat hij zich in de rechtszaal zal moeten verantwoorden.

Agent slaat betoger

De Franse politie is ook een intern onderzoek begonnen naar aanleiding van een ander filmpje dat na de protesten van afgelopen zaterdag online kwam. Daarop is te zien hoe een politieman een demonstrant slaat in de stad Toulon. De betoger zou glasscherven naar hem hebben gegooid.

Bij de protesten van de ‘gele hesjes’ gingen afgelopen zaterdag zo’n 50.000 betogers de straat op in verschillende Franse steden.