Wekdienst 8/1: onstuimig weer en ov-chipkaart nu in heel Nederland

8 januari 2019 Uit Door admin

Goedemorgen! Na 14 jaar kan overal in Nederland met de ov-chipkaart worden gereisd en in Japan verschijnt de voormalige topman van Nissan en Renault voor de rechter. Hij wordt verdacht van financiële malversaties.

Het wordt een onstuimige dag. Een diepe depressie bij Denemarken zorgt voor een krachtige noordwestelijke stroming over ons land. In het Waddengebied staat een harde wind met pittige buien die zich mogelijk even tot een noordwesterstorm ontwikkelt. In het binnenland waait het ook stevig. De wind neemt pas in de avond langzaam af. Het wordt in de middag een graad of 7 à 8.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Op de Britse radio en tv start een campagne om de bevolking voor te bereiden op de brexit en een mogelijke no-deal. De Britse regering komt vandaag bijeen, voorafgaand aan het brexit-debat dat morgen begint. 14 jaar na de invoering van de ov-chipkaart kan je er vanaf vandaag ook mee betalen in de bussen op Schiermonnikoog. En Carlos Ghosn, de voormalige topman van Nissan en Renault die vastzit op verdenking van financiële malversaties, verschijnt vandaag in Japan voor het eerst voor de rechter tijdens een hoorzitting.

Wat heb je gemist?

In Groningen en Friesland hebben aangekondigd dijkbewaking in te stellen vanwege het stormachtige weer en de verwachte hoge waterstanden. Rijkswaterstaat heeft code geel afgegeven voor de kustgebieden. Daarnaast hebben Groningen en Friesland nog te maken met de rommel uit de containers die vorige week overboord sloegen van de MSC Zoe.

Ander nieuws uit de nacht:

Kinderombudsvrouw herhaalt oproep: haal Nederlandse IS-kinderen uit Syrië: Aanleiding voor de hernieuwde oproep van Margrite Kalverboer zijn “de invallende winter en recente politieke ontwikkelingen in Syrië”. Man aangehouden die dreigfilmpje gericht aan school Nijmegen plaatste: Gisteravond dook er een video op waarin een vuurwapen te zien was. In het filmpje zei iemand dat mensen vandaag niet naar het Mondial College moesten gaan. Uit onderzoek van de politie bleek dat er geen echte dreiging was. Rode Kruis: Nederlanders niet goed voorbereid op natuurrampen tijdens vakantie: Bijna 80 procent van de mensen niet weet hoe ze moeten handelen bij een aardverschuiving. Bij andere rampen, zoals overstromingen en aardbevingen is dat cijfer iets lager. Kim Jong-un in China voor meerdaags bezoek: Het doel van de ontmoeting is niet bekendgemaakt. Mogelijk hoopt Noord-Korea dat China bij de VN gaat pleiten voor versoepeling van de economische sancties tegen het land.

En dan nog dit:

Het ongeluk met de gezonken zeecontainers kan nog een positief randje krijgen: oceanografen willen achterhalen waar het plastic uit de containers, zoals My Little Pony-speelgoed, uiteindelijk terecht komt. Momenteel is nog veel onduidelijk over hoe stromingen stukken plastic transporteren en hoe snel plastic voorwerpen naar de bodem zinken.

Wetenschapper Erik van Sebille wil daarom de komende tijd zoveel mogelijk gegevens verzamelen over de spullen uit de containers. Hij wil weten of die zijn aangespoeld of op de zeebodem zijn beland. “Dan kunnen we achterhalen hoe lang het duurt voordat een My Little Pony water maakt en zinkt.”

De speelgoedpony’s zouden een lange reis kunnen afleggen. In 1992 ging op de Stille Oceaan een container met 29.000 badeendjes overboord. Twintig jaar later zwierven sommige daarvan nog steeds over de oceanen.

Fijne dag!