Frankrijk wil onaangekondigd demonstreren stenger bestraffen

8 januari 2019 Uit Door admin

De Franse regering wil deelnemers aan niet-aangekondigde demonstraties strenger straffen. Premier Philippe zei dat in een reactie op het oplaaien van de gelehesjesprotesten het afgelopen weekend.

“De regering wil de wet moderniseren, zodat personen die de plicht om demonstraties aan te kondigen niet respecteren, worden gestraft, evenals personen die meedoen aan deze demonstraties en personen die met bivakmutsen op aan demonstraties meedoen”, zei Philippe op TV1.

In Parijs drongen gele hesjes zondag met geweld een ministerie binnen. Zaterdag werden in een chique wijk barricades opgeworpen en in brand gestoken.

De nieuwe wet kan volgens Philippe in februari worden ingevoerd. Over de aard van de nieuwe straffen liet hij zich niet uit. Hij zei wel dat een wet tegen geweld rond voetbalwedstrijden als voorbeeld dient. Die biedt de mogelijkheid om overtreders een stadionverbod op te leggen.

Philippe zei ook dat “vandalen” die tijdens gelehesjesprotesten winkels hebben geplunderd en vernielingen hebben aangericht, gedwongen worden om de schade te vergoeden.

Komende zaterdag worden in verband met nieuwe gelehesjesdemonstraties in Parijs 5000 agenten opgeroepen. In de rest van Frankrijk gaat het om nog eens 75.000.

De Franse gele hesjes krijgen steun van de Italiaanse vicepremier Di Maio. Op het blog van zijn Vijfsterrenbeweging schrijft hij dat politiek in Frankrijk net als die in Italië doof is voor de noden van de burgers. Daarom moeten die hun stem verheffen, schrijft hij.