Hogere prijzen, vooral door gas en elektra

8 januari 2019 Uit Door admin

Het leven is in de maand december twee procent duurder geworden, net zoveel als in de maand november. De stijging wordt vooral veroorzaakt door duurdere kleding en de hogere prijzen van vakantieparken. Benzine daarentegen werd goedkoper, net als vliegtickets.

De consumentenprijzenindex meet de prijsontwikkeling van boodschappen, energie, huur, kleding, schoenen en benzine, en voor diensten zoals verzekeringen, horeca en de kapper.

Over het hele jaar genomen liggen de consumentenprijzen in 2018 1,7 procent hoger dan in 2017. Het is de grootste stijging sinds 2013, die vooral het gevolg was van de verhoging van het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent. De inflatie was de voorbije jaren erg laag, in 2015 en 2016 zelfs rond de nul procent.

Gas en stroom

De stijging van het prijspeil in 2018 is vooral op het conto van de hogere elektriciteit- en gasprijzen te schrijven. Stroom werd gemiddeld 15,7 procent duurder, gas met 7,5 procent, vooral door hogere leveringstarieven en heffingen. Ook verzekeringen werden fors duurder.

De dagelijkse boodschappen stegen juist minder in prijs, wat de inflatie in toom hield. Mobiele telefoons en telefoonabonnementen daalden in prijs.

De consumentenprijzenindex is niet helemaal hetzelfde als inflatie. Inflatie is breder omdat daarin ook de huizenprijzen, industrieprijzen, aandelen en de goudprijs worden meegenomen.

De cao-loonstijgingen in 2018 met gemiddeld 2,1 procent zijn hoger dan de inflatie. Daardoor steeg de koopkracht van werkenden en werden de euro’s niet opgegeten door hogere prijzen. In 2017 hielden de hogere prijzen en meer loon elkaar in evenwicht.