Voormalig Nissan-topman Ghosn: ‘Ik ben onschuldig’

8 januari 2019 Uit Door admin

Carlos Ghosn houdt vol: hij is onschuldig. In een hoorzitting waar zijn advocaten om hadden gevraagd heeft de Nissan-topman uiteengezet waarom hij de aanklachten van het Japanse Openbaar Ministerie onterecht vindt.

Ghosn was voorzitter van de raad van bestuur van Nissan en Mitsubishi Motors, maar werd ontslagen na zijn aanhouding. Hij werd op 19 november in Tokio gearresteerd voor het verzwijgen van een groot deel van zijn salaris voor de Japanse beursautoriteiten. Verder zou hij Nissan-fondsen hebben gebruikt om persoonlijke verliezen te dekken die hij in 2008 had opgelopen met een een financiële transactie, een zogeheten ‘valutaswap’.

‘Doodstest’

Ghosn werd geboeid, met een touw om zijn middel en met plastic sloffen de rechtszaal binnengebracht. In een verklaring die hij van te voren had voorbereid, ontkende de topman dat hij inkomsten heeft verzwegen. “Hij zei dat de beste test de ‘doodstest’ is”, vertelt correspondent Kjeld Duits. “Als hij vandaag zou sterven, is de vraag of zijn erfgenamen meer van Nissan zouden ontvangen dan zijn pensioen. En het antwoord daarop, zei hij, is een ondubbelzinnig nee.”

Ghosn gaf toe dat Nissan garant heeft gestaan voor de valutaswap. “Maar hij zei dat dit tijdelijk was, dat Nissan geen schuld heeft opgelopen en dat er ook geen vertrouwensbreuk is geweest.”

In een persconferentie na de hoorzitting zei zijn advocaat dat er een overeenkomst was tussen Ghosn, de bank en Nissan dat eventuele verliezen voor rekening van Ghosn zouden komen.

De hoorzitting heeft geen invloed op de rechtszaak, zegt Duits. “Ghosns advocaten hopen op media-aandacht voor zijn kijk op de zaak, want tot nu toe is veel verslaggeving nogal eenzijdig, voornamelijk gebaseerd op informatie die door de Japanse officieren van justitie is gelekt naar Japanse media.”

De familie van Ghosn zegt verder dat hij onder slechte omstandigheden wordt vastgehouden in Japan. “Het is inderdaad flink afzien voor mensen in de gevangenis en zeker voor iemand zoals hij die gewend is aan veel luxe”, stelt Duits. De oud-topman verblijft in een onverwarmde isoleercel van vijf vierkante meter, heeft alleen een toilet, wasbak en tafel en geen tv.

“Hij heeft ook geen bed. Hij slaapt op een dunne matras op een rijstmat. Zijn maaltijden bestaan uit wat groente, vis, soep en een mengsel van rijst en gerst. Brood krijgt hij slechts enkele keren per maand. Overdag mag hij niet liggen en hij mag alleen op dinsdag en vrijdag een bad nemen.”

Daarnaast is contact met zijn familie niet toegestaan. Ghosn krijgt alleen bezoek van advocaten en ambassadepersoneel. “Het is dus best wel zwaar. En hij schijnt zo’n tien kilo afgevallen te zijn.”

Gijzeling

Ghosn hoopt snel te worden vrijgelaten, maar of dat gebeurt is maar de vraag. “Critici bestempelen de methode van het Japanse Openbaar Ministerie vaak als een gijzeling”, legt Duits uit. “Iemand kan na zijn arrestatie twee keer tien dagen worden vastgehouden en daarna weer voor een andere klacht aangehouden worden. Dat kan zo maandenlang doorgaan.”

De aanklagers zouden verdachten zo onder druk willen zetten om een bekentenis af te dwingen. “Veel advocaten raden hun cliënten zelfs aan maar te bekennen zodat ze in ieder geval de gevangenis uit kunnen. Maar Ghosn gaat dat niet doen. Hij zegt: ik ben onschuldig, dus ik beken niet. Als de huidige periode op 11 januari afloopt, bestaat de kans dat Ghosn opnieuw gearresteerd gaat worden.”

Lees hier de volledige verklaring van Ghosn: