‘Steuntje in de rug’-actie voor ‘papa Jay’ loopt op tot bijna 40.000 euro

8 januari 2019 Uit Door admin

“Gekkenhuis”, noemt Koen Joosen zijn inzamelingsactie voor ‘papa Jay’ uit het KRO-NCRV-televisieprogramma Een Huis Vol. “Gisteren zei ik nog: het gaat wel aardig, maar het blijft maar doorgaan!” Ook zijn telefoon staat roodgloeiend. “Momentje hoor, ik word weer gebeld. Even zeggen dat ik zo terugbel”, onderbreekt hij als we hem telefonisch spreken.

Vorige week donderdag begon Koen een crowdfundingsactie voor Jay Lopez, een alleenstaande vader van vijf kinderen, met als doel 5000 euro op te halen. Inmiddels staat de teller al op bijna 40.000 euro.

Jay werd bekend door het programma dat in het teken staat van gezinnen met veel kinderen. De Antilliaanse vader viel op door zijn sympathieke en positieve manier van opvoeden. Hij groeide voor velen uit tot een modelvader en ontving op sociale media veel lof.

“Het is bijzonder hoe rustig hij blijft en hoeveel liefde hij geeft aan zijn kinderen”, zegt Koen. “Ook hoe bewust hij omgaat met het feit dat hij niet zoveel werkt om bij zijn kinderen te kunnen zijn. Dat is zo mooi om te zien.”

Jay werkt als zelfstandig parketlegger 18 uur per week. In een van de laatste afleveringen werd duidelijk dat hij door gebrek aan tijd en geld nog maar moeilijk rond kan komen. “Ik zocht naar een plek waar ik een tientje kwijt kon voor die man, maar die was er niet”, zegt Koen. “Hij inspireert mij en ik gun hem gewoon een klein steuntje in de rug. Dus ik dacht: dan start ik zelf wel een actie.”

Nadat Koen zelf een tientje had gestort op een speciale pagina, ging hij alle positieve berichten op sociale media af. “Meer dan een miljoen mensen kijken naar het programma, dus er wordt veel over getwitterd. Ik heb gewoon gereageerd met: hé, er is een actie gestart voor papa Jay, kijk hier! En toen is dat kleine sneeuwballetje als een malle gaan rollen.”

Ook Jay zelf is onder de indruk van de aandacht. “Ik ben er helemaal stil van, dat mensen zoveel liefde hebben voor ons”, zegt hij zoekend naar woorden. “Of het nou vijf euro is, of wat dan ook. Dat ze op deze manier zeggen: we gunnen het je, Jay.”

Het enorme bedrag is dus van harte welkom. Al laat hij alles voor nu nog maar even over zich heen komen. “Ik heb zojuist mijn boekhouder gesproken en die zei: we gaan samen zitten en kijken wat wijs is.” Maar een ding is zeker: “Het wordt sowieso onder de vijf kinderen verdeeld. Studie en sport zijn al duur. Maar daar zal ik het ook gewoon met ze over hebben.”

Kip eten

Koen en Jay kennen elkaar niet. Ze hebben elkaar inmiddels wel gesproken, maar nog niet gezien. Dat er een ontmoeting gaat komen, is hoe dan ook zeker. “Binnenkort maak ik kip voor Koen en dan gaan we lekker bijkletsen”, zegt Jay. “En ik ga hem heel veel liefde geven.”

Tot die tijd loopt de teller nog flink door. Koen is trots, al blijft hij bescheiden. “Voor mij was het belangrijk dat we die 5000 euro zouden halen. 1000 of 2000 euro was ook heel fijn geweest, maar dat het zo is gegaan zoals het is gegaan heb je natuurlijk niet in de hand.”

“Nederland is voor mijn gevoel opgestaan. Er is behoefte om 2019 met een positieve flow te beginnen. En natuurlijk ben ik daar trots op.”