Burgemeester dreigt Vindicat met tijdelijke sluiting bij nieuwe incidenten

8 januari 2019 Uit Door admin

Burgemeester Den Oudsten dreigt de Groningse studentenvereniging Vindicat tijdelijk te sluiten als zich opnieuw incidenten voordoen. Dat blijkt uit documenten die stadsblog Sikkom kreeg na het doen van een beroep op de Wet openbaarheid bestuur. Daaruit blijkt ook dat er in mei opnieuw een nog niet eerder bekend geworden geweldsincident was.

Het Groningse studentencorps kwam de afgelopen jaren vaker in het nieuws vanwege mishandelingen en overlast. Zo liep in 2016 een student hoofdletsel op tijdens de ontgroening doordat een Vindicat-lid op zijn hoofd ging staan.

Uit documenten die Sikkom heeft gekregen, blijkt dat in mei vorig jaar opnieuw een geweldsincident was. Daarbij raakte op een evenement een student gewond. Vindicat weigerde vervolgens de naam van de verdachte aan de politie door te geven.

Vindicat: veel te zware sanctie

Dat was voor de burgemeester aanleiding om te proberen of de vereniging op een andere manier kan worden aangepakt. Hij gebruikt daarvoor een maatregel die normaal voor horecazaken wordt gebruikt. Die bestaat uit twee keer waarschuwen, waarna tijdelijke sluiting volgt of de exploitatievergunning wordt ingetrokken.

Voor het incident in mei vorig jaar heeft de vereniging de eerste waarschuwing gekregen. Een woordvoerder van de gemeente Groningen zegt dat het voor het eerst is dat de maatregelen om horecazaken aan te pakken voor een studentenvereniging wordt gebruikt.

Vindicat reageert geschrokken op de waarschuwing, maar zegt dat de naam van de verdachte niet is gegeven uit privacyoverwegingen. Het eventueel intrekken van de exploitatievergunning vindt het bestuur een veel te zware sanctie. Het zou bovendien het einde van Vindicat kunnen betekenen, schrijft het bestuur.