Wekdienst 9/1: Medicijnagentschap krijgt sleutel en ‘Nashville’-protest

9 januari 2019 Uit Door admin

Goedemorgen! Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA krijgt de sleutel van het nieuwe, tijdelijke onderkomen in Amsterdam. En bij het Homomonument wordt gedemonstreerd tegen de Nashville-verklaring.

De zon schijnt vanmiddag geregeld. Het blijft vrijwel overal droog en het wordt een graad of 6. De wind is noordelijk, matig tot krachtig. Morgen is er meer bewolking en in de loop van de dag neemt de kans op neerslag toe. Ook is het duidelijk wat kouder.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) krijgt de sleutel van een nieuw onderkomen in Amsterdam. Het agentschap zit tijdelijk bij station Sloterdijk, omdat de nieuwbouw op de Zuidas pas aan het eind van dit jaar wordt opgeleverd. Het EMA zat eerst in Londen en komt naar Amsterdam vanwege de brexit. Premier Rutte ontvangt in Rotterdam zijn Japanse ambtgenoot Abe. Ze spreken elkaar over handel, klimaatverandering, vergrijzing en digitalisering. In Amsterdam wordt vanavond bij het Homomonument de Viering van de Liefde gehouden. Het is een protestmanifestatie tegen de Nashville-verklaring, die homoseksualiteit afkeurt. Onder de sprekers is burgemeester Halsema van Amsterdam.

Wat heb je gemist?

De Algemene Onderwijsbond (AOb) organiseert op 15 maart een landelijke staking voor zowel het basis- en middelbaar als het hoger onderwijs.

Doel van de staking is de roep om meer investeringen. Het zou de eerste keer in Nederland zijn dat het gehele onderwijs staakt.

De landelijke staking wordt gesteund door actiegroepen als PO in Actie en WO in Actie en FNV Onderwijs en Onderzoek. Alleen de vakbond CNV Onderwijs doet niet mee.

Ander nieuws uit de nacht:

Trump gebruikt live tv-toespraak voor pleidooi financiering grensmuur: hij zei dat er een “humanitaire crisis” gaande is en herhaalde dat hij 5,7 miljard dollar nodig heeft om immigranten buiten te houden. De Democraten benadrukten dat Trumps speech “vol desinformatie” zat. Ruim 2300 kilo coke tussen zakken rijst in haven Paramaribo: de lading zat verborgen in containers die klaarstonden voor de export. De bestemming van de containers is niet bekendgemaakt. Drie arrestaties in KLM-vliegtuig na actie tegen uitzetting vluchteling: de actievoerders van We Are Here wilden voorkomen dat een 25-jarige man werd uitgezet naar Sudan. Volgens hen zou hij daar worden opgepakt en gemarteld. Ze gingen daarom in de cabine staan, zodat het toestel niet kon vertrekken.

En dan nog dit:

Met de crowdfundingsactie voor Jay Lopez, beter bekend ‘papa Jay’ uit het tv-programma Een Huis Vol, is in minder dan een week al meer dan 60.000 euro opgehaald. Gisteren was dat nog zo’n 35.000 euro.

De bedenker van de actie, Koen Joosen, wilde de alleenstaande vader van vijf kinderen een steuntje in de rug geven. Joosen en Lopez ontmoetten elkaar gisteravond voor het eerst in talkshow Jinek. Lopez zei dat hij het heel bijzonder vond dat mensen dit voor hem over hadden. “Je kan er niet bij. Dit gaat boven iemands gezond verstand.”

De NOS sprak gisteren ook met Joosen en Lopez. Daar kun je hier meer over lezen.

Fijne dag!