Rotterdammers zijn meeuwen beu en vragen gemeente om hulp

9 januari 2019 Uit Door admin

De bewoners van de Rotterdamse wijk Schiebroek hebben genoeg van de meeuwen in hun buurt. Ze vragen de gemeenteraad om hulp.

Al zeven jaar broeden mantelmeeuwen op de platte daken van de woningen. Hun gekrijs en gegil begint in maart en duurt tot eind september, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.

Veel bewoners kunnen er niet van slapen. Ook worden de vogels agressief als ze jongen hebben; dan vallen ze soms kinderen en volwassenen aan.

Maisolie op de eieren

Vier jaar geleden hebben de Rotterdammers voor het eerst geklaagd over de meeuwenoverlast. De gemeente mag niets doen, zegt ze, omdat de dieren beschermd zijn. Hetzelfde geldt voor de woningcorporatie.

De meeuwenkolonie is sindsdien alleen maar gegroeid. De huiseigenaren hebben uitgezocht wat wél mag: netten spannen op de daken om te voorkomen dat de meeuwen gaan broeden. Maar willen ze graag subsidie van de stad Rotterdam voor hebben.

De klagers wijzen er ook op dat andere gemeenten wel maatregelen nemen doordat ze een ontheffing hebben aangevraagd. Alkmaar, Haarlem en Leiden laten meeuweneieren met maisolie insmeren waardoor deze niet meer uitkomen.

“Over 10 jaar domineren de meeuwen het hele straatbeeld en worden zij nog steeds beschermd. Wie beschermt de burgers?”, melden de bewoners volgens RTV Rijnmond.