Acht containers meer overboord geslagen van MSC Zoe dan gedacht

9 januari 2019 Uit Door admin

Er zijn acht containers meer van de MSC Zoe gevallen dan werd gedacht. Dat meldt Rijkswaterstaat op basis van de laatste dek-inspectie van het containerschip. De vermiste containers bevatten volgens Rijkswaterstaat geen gevaarlijke stoffen.

Het totale aantal overboord geslagen containers staat nu op 291. Daarvan zijn er zeker 238 gelokaliseerd met hulp van onder meer sonarboten. 19 containers zijn aangespoeld.

Gelokaliseerd in diepe vaargeul

MSC Zoe verloor de zeecontainers tijdens een storm vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag, toen het bovenlangs de Waddeneilanden voer op weg naar de Duitse stad Bremerhaven. De volgende ochtend waren de stranden van de Waddeneilanden bezaaid met spullen uit de containers.

De meeste containers (zo’n 220) liggen in de vaargeul ten noorden van de Waddeneilanden. Rijkswaterstaat denkt dat de kans klein is dat spullen uit die containers nog aanspoelen op stranden in het Waddengebied, omdat ze diep in de geul liggen.

Wel wordt het lastig de containers te bergen. Ze liggen in een drukke vaarroute. “Het is dan ook essentieel de berging tot in detail voor te bereiden en op het juiste moment uit te voeren”, aldus Rijkswaterstaat.

Maandag werden de eerste twee containers van de zeebodem getild. Gisteren verliep de bergingsoperatie moeizaam wegens het onstuimige weer.

Opruimacties gaan door

In het Waddengebied zijn vandaag weer opruimacties gestart. Op Rottumeroog en Rottumerplaat zijn Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer aan de slag met dertig vrijwilligers.

De zandplaat Simonszand is sinds gisteren volledig schoon en op de zandplaat Rif zijn alle losse spullen opgeruimd.

Ook in Noord-Groningen en Friesland is troep uit de overboord geslagen containers aangespoeld. 72 leerlingen van basisschool De Vuurvogel in Assen gaan morgen de Waddenzeedijken in Noord-Groningen opruimen.

Het gaat om kinderen uit de groepen 6, 7 en 8. Toen de leraren maandag vertelden over het plan, sloegen de scholieren meteen aan het rekenen. Directeur Irma Veenhuizen vertelt aan RTV Drenthe: “Zo ontdekten ze dat ze met alle overboord geslagen containers 170 klaslokalen kunnen vullen.”