Wijk bij Duurstede deelt jongeren weer ‘Oudjaar-bonus’ uit

9 januari 2019 Uit Door admin

Jongeren in Wijk bij Duurstede krijgen bijna 6000 euro omdat de schade door vuurwerk in die plaats meegevallen is. Wethouder Marchal van handhaving had 8000 euro in het vooruitzicht gesteld als er niets kapot zou gaan.

De gemeente ontving tien meldingen van schade. Omdat beschadigde zaken moeten worden hersteld, worden de kosten daarvoor van het beloofde bedrag afgetrokken.

De jongerenorganisaties betalen van het restant eerst zelf de reparatie van een AED-kast bij een school. Waar het bedrag verder het naartoe gaat, is nog niet bekend.

Vorig jaar werd er onder meer een tafeltennistafel bij een school van betaald, schrijft RTV Utrecht. De VVD uitte eerder kritiek op het plan omdat jongeren beloond worden als ze geen strafbare feiten plegen.

Afgelopen jaarwisseling was de derde keer dat Wijk bij Duurstede de zogeheten vuurwerkstimulans inzette. De eerste keer was het beloofde bedrag 12.000 euro, het jaar daarna werd dat 10.000 euro.

Omdat de aanpak werkt, was het toegezegde bedrag opnieuw lager. “De jeugd moet uitgedaagd worden om zijn best te blijven doen”, schrijft wethouder Marchal. “Want elke euro voor schadeherstel is er een te veel.”