Schild & Vrienden-voorman voert provinciale lijst Vlaams Belang aan

9 januari 2019 Uit Door admin

Dries van Langenhove, oprichter van de ultrarechtse Vlaamse jongerenbeweging Schild & Vrienden, wordt lijsttrekker voor Vlaams Belang in de provincie Vlaams-Brabant. Eind vorig jaar raakte de 25-jarige Van Langenhove nog in opspraak, omdat binnen zijn beweging radicale, racistische en gewelddadige standpunten zouden worden uitgewisseld.

Toch is correspondent Thomas Spekschoor niet verbaasd dat Van Langenhove naar voren wordt geschoven als lijsttrekker. “De keuze voor hem is misschien opmerkelijk omdat er vorig jaar gedoe over hem is ontstaan, maar binnen Vlaams Belang is hij nauwelijks omstreden. Zijn politieke boodschap komt grotendeels overeen met die van Vlaams Belang.”

Massa-immigratie

Van Langenhove zelf zegt dat hij als “partijonafhankelijk activist” aan de slag gaat. Vorige week zei hij nog in een toespraak dat hij een hekel heeft aan partijpolitiek. Ook riep hij vaak op tot samenwerking tussen Vlaams Belang en N-VA, de andere Vlaams-nationalistische partij, “om massa-immigratie tegen te houden”.

Begin 2017 richtte rechtenstudent Van Langenhove de beweging Schild & Vrienden op, aanvankelijk als Facebookgroep. Daar heeft de groep nu ruim 35.000 volgers. Vorig jaar besteedde het Vlaamse programma Pano aandacht aan de beweging.

Volgens het programma is Schild & Vrienden een radicaal-rechtse beweging van zo’n 190 kernleden, die geweld niet schuwt. Zo liet Pano screenshots zien van besloten chatsessies waarin Van Langenhove iedereen oproept om naar een schietclub te gaan en te leren omgaan met vuurwapens. Zelf ontkent hij het bestaan van die berichten.

Verder zou de leiding van Schild & Vrienden leden stimuleren om op strategische maatschappelijke functies te komen. Van Langenhove wordt nu lijsttrekker in de provincie Vlaams-Brabant. Alle kieskringen krijgen een eigen lijsttrekker. Op 26 mei zijn er federale verkiezingen in België. In iedere kieskring wordt dan gestemd voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers.