Dochter maffiabaas opent restaurant in Parijs en noemt het ‘Corleone’

9 januari 2019 Uit Door admin

“Ontdek de echte Italiaanse-Siciliaanse keuken op een gezellige en elegante plek.” Het is de advertentieleus van een pas geopend restaurant in het centrum van Parijs, genaamd ‘Corleone’. Een verwijzing naar The Godfather, zou je zeggen. Maar er is een andere reden voor de naamgeving, en niet iedereen is er blij mee.

Het restaurant, vlak bij de Arc de Triomphe, is namelijk van Lucia Riina. Ze is de jongste dochter van Salvatore ‘Totò’ Riina, die jarenlang aan het hoofd stond van de Siciliaanse maffia, Cosa Nostra, en in 2017 overleed.

Lucia (38) vertrok samen met haar man en kind van Sicilië naar Frankrijk. Ze opende een restaurant en vernoemde het naar de geboorteplaats van haar vader. Het dorp op Sicilië werd wereldberoemd door de maffiafilms uit de trilogie van The Godfather van Francis Ford Coppola.

Het beest

Totò, bijgenaamd ‘het beest’, vermoordde in de jaren 70, 80 en 90 een lange lijst rivalen. Ook had hij het gemunt op openbaar aanklagers, journalisten en rechters die hem in de weg stonden. Hij zou verantwoordelijk zijn voor honderden moorden, waaronder de gruwelijke moord op een 13-jarig jongetje dat werd ontvoerd, gewurgd en in zuur werd opgelost. Het was een boodschap aan zijn rivalen.

Totò stierf in november 2017 op 87-jarige leeftijd in de gevangenis aan kanker. Hij was meerdere keren tot levenslang veroordeeld.

De naam van het restaurant is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Onder hen is ook de burgemeester van Corleone. “Het is onaanvaardbaar dat degenen die Corleone ten gronde hebben gericht en hebben bijdragen aan het beruchte imago, nu de naam kunnen gebruiken om er economisch voordeel uit te halen, zegt Nicolò Nicolosi tegen Italiaanse media.

“Door de jaren heen zijn we vaak getuige geweest van misbruik van de naam Corleone om allerlei goederen te promoten”, gaat hij verder. “Als dit wordt gedaan door bedrijven met een goede reputatie en fatsoenlijke mensen die de wereld de kwaliteit van de regio laten zien, kunnen we niet anders dan gelukkig zijn. Maar mensen die Corleone schade hebben berokkend mogen dat niet. Mensen die verwant zijn aan Totò Riina, zoals in dit geval. We zullen ons uiterste best doen om dit initiatief ongedaan te maken met de wapens die de wet ons geeft.”

Het moet blijken of Nicolosi juridisch een poot heeft om op te staan. Een Facebook-gebruiker schaart zich in een reactie op de pagina van het restaurant achter de woorden van de burgemeester.

“Hoe deze tent kan worden verbeterd? Sluit de deuren. Geld verdienen over de rug van een moordenaar, martelaar, een beruchte crimineel, een platvloerse maffioso die toevallig je vader is, is immoreel en zou verboden moeten zijn.”