Hoogste alarmfase lawines in deel Oostenrijkse Alpen

9 januari 2019 Uit Door admin

In een deel van de Oostenrijkse Alpen is sinds vanmiddag de hoogste waarschuwingscode voor lawinegevaar van kracht. De Salszburger Lawinewaarschuwingsdienst heeft die in de Ybbstaler Alpen verhoogd van 4 naar 5 op een schaal van 5.

In de Ybbstaler Alpen, waar ook het gebied Hochkar ligt dat maandag ontruimd werd vanwege lawinegevaar, blijft ook morgen nog waarschuwingsniveau 5 van kracht. Vooral op grote hoogte, boven de boomgrens van 2200 meter, is het lawinegevaar heel groot. Daar kunnen nu vrij gemakkelijk ‘spontane lawines’ ontstaan doordat het sneeuwdek zo dik is geworden dat het kan barsten en daardoor kan gaan glijden.

Maar ook onder de 2200 meter kan de sneeuw gaan schuiven en leiden tot lawines. Buiten de piste skiën is daar nu absoluut verboden. De sneeuwverplaatsing van een enkele skiër kan al een lawine veroorzaken.

Bergen van 3 meter

De afgelopen twee dagen heeft het aanhoudend gesneeuwd en ook de komende nacht wordt weer een meter verse sneeuw verwacht, vertelt verslaggever Edwin van den Berg in Nieuws en Co op NPO Radio 1. Hij zit in Obertauern, ten zuiden van Salzburg, in een van de hoogste skigebieden van Oostenrijk.

Nederlanders op wintersport in het midden van Oostenrijk reageren in onderstaande video op de hevige sneeuwval in het gebied.

“Het is vrij koud, er staat een flinke wind, er is veel stuifsneeuw en de bergen sneeuw zijn niet op te ruimen hier voor de ervaren sneeuwruimers hier. Voor de winkels, restaurants en hotels liggen echt bergen van soms 2 of 3 meter en enorme bulldozers zijn al de hele dag bezig om sneeuw te ruimen.”

Pistes open

Volgens Van den Berg betekent het veel overlast voor de toeristen en de inwoners van Obertauern. Maar de toeristen blijven toch komen, “want ze hebben geboekt”.

De pistes zijn, op de hoger gelegen pistes na, wel gewoon open, maar er kan geen skiles worden gegeven. Dat komt doordat de skileraren het dorp niet kunnen bereiken. Ze wonen vaak in andere dorpen en omdat het te gevaarlijk werd, is de weg naar Obertauern afgesloten.

“Tot morgenvroeg, dan gaat de weg weer een paar uur open. Pas aanstaande vrijdag is de weersverwachting iets beter en dan komt er waarschijnlijk een einde aan die flinke sneeuwval hier in het hoge Oostenrijk.”