Trump ‘slaat op tafel’ en verlaat overleg met Democraten over grensmuur

9 januari 2019 Uit Door admin

De gesprekken tussen de Democraten en president Trump over de heropening van de overheid zitten nog steeds compleet vast. Vicepresident Pence zegt dat de Democraten eisen dat de shutdown wordt beëindigd voordat er wordt onderhandeld over de financiering van een grensmuur met Mexico. President Trump, die daar niets voor voelt, verliet daarop voortijdig het overleg.

“Ik heb ze gevraagd, wat gaat er over 30 dagen gebeuren als ik snel de boel weer open?”, schrijft Trump op Twitter over zijn gesprek met de Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer. “Gaan jullie dan grensbewaking met een muur of stalen grensafscheiding goedkeuren? Nancy zei ‘NEE’. Dus ik zei doei-doei, iets anders werkt niet!” Trump noemt het overleg tijdverspilling.

De twee Democratische leiders zeggen dat Trump aan Pelosi vroeg of ze zou instemmen met de financiering van de grensmuur. Trump wil daar 5,7 miljard dollar voor vrijmaken. Toen Pelosi weigerde, zou Trump op tafel hebben geslagen en hebben gezegd: “Dan kunnen we het nergens over hebben”, waarop hij opstond en wegliep. Pelosi spreekt van een woedeaanval.

‘Humanitaire crisis’

Door de onenigheid tussen de Democraten en Trump over de begroting zit de Amerikaanse overheid al 18 dagen gedeeltelijk op slot. Zo’n 800.000 ambtenaren krijgen daardoor nu geen salaris.

Trump heeft afgelopen nacht live op televisie gepleit voor een muur met Mexico. Hij zegt dat er een humanitaire crisis gaande is en dat hij 5,7 miljard dollar nodig heeft om illegalen buiten te houden. De Democraten zeggen dat zijn speech doorspekt was met desinformatie.

Eerder heeft Trump al meermaals gesuggereerd dat hij de noodtoestand wil uitroepen om de financiering voor de grensmuur rond te krijgen. Met de noodtoestand heeft de president de toestemming van het Congres niet nodig om het geld beschikbaar te maken.