Optimisme na overleg tussen China en VS over handelsoorlog

10 januari 2019 Uit Door admin

China en de VS hebben verkennende gesprekken over het einde van de handelsoorlog na drie dagen met optimisme afgesloten.

Het overleg tussen hoge ambtenaren in Peking, dat onverwacht met een dag werd verlengd, leidde volgens China tot “uitgebreide discussies” die goed waren voor het wederzijdse begrip tussen de landen.

Strafheffingen

De VS laat weten dat China zich bereid heeft verklaard meer Amerikaanse producten te importeren. Dat is een belangrijke eis van president Trump.

Die startte vorig jaar het handelsconflict door het instellen van importheffingen op Chinese producten. Hij vindt het onverteerbaar dat China veel meer naar de VS exporteert dan andersom.

Volgens Trump gaat dat ten koste van de Amerikaanse maakindustrie. Ook vindt hij dat Peking te veel handelsbarrières opwerpt voor het Amerikaanse bedrijfsleven. China profiteert zo meer van de VS dan andersom, vindt hij.

Afgelopen jaar bestookten de landen elkaar met strafheffingen op elkaars producten ter waarde van honderden miljarden dollars. En daar hebben beide landen steeds meer last van, waardoor de bereidheid het conflict op te lossen groeit, zegt correspondent Eefje Rammeloo in het NOS Radio 1 Journaal.

Pijnpunten volgen nog

“Maar dat China nu zegt meer Amerikaanse producten uit de landbouw- en energiesectoren te importeren, is niet echt een concessie. Ze hebben die producten zelf namelijk niet genoeg in huis.”

Ze benadrukt dat het overleg in Peking daarom vooral “een begin” was. De grootste pijnpunten moeten in de volgende gespreksrondes worden opgelost, als de hoofdonderhandelaars van beide landen aanschuiven.

Op de agenda staat dan bijvoorbeeld de bescherming van Amerikaanse intellectueel eigendom en de toegang tot de Chinese markt. Rammeloo: “Amerika wil dat China zich meer openstelt voor buitenlandse bedrijven. De Chinezen hebben veel beloftes gedaan, maar de Amerikanen willen echt controleerbare maatregelen.”

China-correspondent Garrie van Pinxteren en correspondent Wouter Zwart van de Verenigde Staten over welke eisen beide landen stellen:

Vooral aan Chinese kant is er de wens snel een oplossing voor het handelsconflict te vinden. Als het kan al voor de nieuwjaarstoespraak van president Trump – de State of the Union – op 29 januari.

Een week later is het namelijk Chinees Nieuwjaar. Dan ligt heel China nagenoeg plat, maar wordt er ook veel geld uitgegeven aan cadeaus en eten.

“Tegelijk neemt het consumentenvertrouwen in China af. Zo daalde de verkoop van auto’s voor het eerst in twintig jaar”, zegt Rammeloo. “Een snel akkoord is voor Peking belangrijk, zodat Chinezen met een gerust hart cadeaus kunnen inslaan.”