Granaatligger onderkoeld, maar weer veilig thuis

10 januari 2019 Uit Door admin

De Venlonaar die lange tijd in een groenstrook op een granaat lag, is na een kort verblijf in het ziekenhuis is weer thuis. Hij was daar opgenomen vanwege onderkoelingsverschijnselen.

“Hij ligt nu onder de wol”, vertelt zijn vriendin. Ze legt bij 1Limburg uit wat er afgelopen nacht gebeurde. Dit verhaal ligt wel anders dan door media eerst is gemeld. De vrouw zegt dat haar vriend gisteravond zijn hond uitliet en toen hij in een groenstrook iets zag blinken.

De Venlonaar raapte het voorwerp op, waarop het begon te sissen. Het bleek een granaat te zijn. Hij belde 112 en kreeg de instructie stil te blijven staan en het explosief goed vast houden en niet los te laten.

Koffie

“Op een gegeven moment is hij maar gaan liggen. Hij kon niet meer opstaan.” Haar vriend lag er volgens haar lang zonder deken. “Toen ik erbij mocht, heb ik hem nog koffie gebracht.”

Het duurde even voordat hij werd verlost van de granaat. “De EOD deed er lang over om te komen.” Intussen werden twee omliggende flats ontruimd. Het explosief bleek leeg, dus onschuldig.

De man was bijna onderkoeld, daarom is hij voor controle naar het ziekenhuis gebracht. “Het was ijskoud; ik heb hem nog nieuwe kleren meegegeven.”

Een paar uur later kwam hij weer thuis.

Eerder werd gemeld dat de granaat dinsdag al tijdens graafwerkzaamheden werd gevonden en dat er vervolgens zand overheen is gegooid. Ook zouden de hulpdiensten hebben laten weten dat de man uit veiligheidsoverwegingen op de granaat is gaan liggen.

Volgens de vriendin is dat onzin. “Hij wilde heus geen zelfmoord plegen”, zegt ze.