Drone-aanval bedreigt wapenstilstand Jemen

10 januari 2019 Uit Door admin

In Jemen hebben Houthi-strijders een militaire parade aangevallen met een drone vol explosieven. Daarbij zouden zeker zes doden zijn gevallen. Op een video van de aanval is te zien hoe de drone in de lucht ontploft, vlak boven een tribune met hoge militairen.

Een lokale journalist zag de drone op ongeveer 25 meter hoogte hangen. Er was net een toespraak begonnen toen het toestel in de lucht ontplofte. “Het was een zeer krachtige explosie en we voelden de drukgolf. De drone zat vol met explosieven”, vertelt journalist Nabil al-Qaiti.

De parade was op een militaire basis in de buurt van Aden. Deze havenstad is in handen van de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. De Houthi’s hebben de aanval onmiddellijk opgeëist. De directe aanleiding voor de aanslag is nog niet duidelijk.

Een Arabische zender heeft de eerste beelden van de drone-aanval:

Geen hobby-drones

De aanval komt terwijl de Houthi’s en de coalitie bezig zijn met vredesonderhandelingen. In de zuidelijke stad Hodeida is net een fragiel staakt-het-vuren van kracht. “Dit bewijst maar weer eens dat de Houthi-milities niet klaar zijn voor vrede,” zegt de Jemenitische minister van Informatie.

Volgens onbevestigde berichten zijn onder meer het hoofd van de Jemenitische geheime dienst, een hoge militaire commandant en een gouverneur gewond geraakt.

De Houthi’s voeren wel vaker aanvallen uit met drones. Aanvankelijk gebruikten ze kleine hobby-drones, maar afgelopen april nam Saudi-Arabië een grotere drone in beslag. Die leek volgens de Saudiërs sterk op een drone die door Iran wordt gemaakt. De Iraniërs worden er al langer van beschuldigd dat ze rakettechnologie en wapens leveren aan de Houthi’s. Zelf spreken ze dat tegen.