‘Ouderen deelden rond verkiezingen VS 2016 meeste nepnieuws’

10 januari 2019 Uit Door admin

Amerikanen van 65 jaar en ouder deelden rond de presidentsverkiezingen van 2016 relatief het meeste nepnieuws op Facebook. Dat blijkt uit onderzoek van twee universiteiten in de VS. Het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances schrijft daarover.

Amerikanen van 65 jaar en ouder deelden zeven keer zoveel nepnieuws als 18 tot 29-jarigen. Tegelijkertijd concluderen de onderzoekers dat er in het algemeen weinig nepnieuws werd gedeeld. Van de onderzochte respondenten deelde maar 8,5 procent weleens een nepbericht.

Mensen die zichzelf Republikein noemen blijken daarnaast meer nepnieuws te delen dan Democraten. Mensen die zichzelf omschrijven als onafhankelijk deelden net zoveel nep-berichten als de eerste categorie.

“Wat ik opvallend vind is dat zowel liberale als conservatieve ouderen nepnieuws delen”, zegt onderzoeker Andrew Guess tegen The Verge. “Het feit dat deze conclusies losstaan van politiek voorkeur is verrassend. De resultaten zijn niet het resultaat van het feit dat ouderen conservatiever zijn.”

Niet digitaal vaardig

De onderzoekers trekken nog geen conclusie over de oorzaak. Wel hebben ze twee theorieën.

Het kan zijn dat ouderen, die later online zijn gekomen dan jongeren, minder digitale vaardigheden bezitten om nep van echt te onderscheiden. De andere is dat mensen, naar mate ze ouder worden, cognitief vermogen verliezen en daardoor sneller in een hoax trappen.

“Die eerste theorie, daar kan ik me wel in vinden”, zegt Renée de Vries van ouderenorganisatie ANBO. “Maar dat geldt niet voor de tweede, want dat is denk ik voor iedere oudere anders.”

“Ik denk dat ouderen zich minder goed bewust zijn van het feit dat ze in een bubbel leven en dat de nieuwsvoorziening wordt gestuurd door een algoritme”, zegt De Vries. Tegelijkertijd merkt ze op dat mensen vaak de digitale vaardigheden van ouderen onderschatten. “Er is echt wel een groep die zin heeft in nieuwe technologie.”

Wat haar betreft is het tijd dat hier ook in Nederland onderzoek naar wordt gedaan. Dit is er zover bekend nog niet.