Spanje arresteert 28 proftennissers vanwege matchfixing

10 januari 2019 Uit Door admin

De Spaanse politie heeft 83 mensen gearresteerd op verdenking van het manipuleren van tenniswedstrijden. Onder de arrestanten zijn 28 proftennissers. Zeker een van hen kwam vorig jaar uit op grandslamtoernooi US Open. Dat meldt Europol.

De namen van de opgepakte tennissers zijn niet vrijgegeven. De andere verdachten zijn lid van een Armeense bende.

‘Onregelmatigheden’ op toernooien

De arrestaties volgden op een onderzoek naar matchfixing dat was opgezet door Spanje en werd ondersteund door Europol.

Aanleiding voor het onderzoek was een tip van de Tennis Integrity Unit. De organisatie die tenniswedstrijden controleert op matchfixing had “onregelmatigheden” gesignaleerd op Future- en Challengertoernooien in 2017.

Omkoping via tennisprof

De verdachten kochten spelers om en gebruikten de identiteiten van duizenden burgers om te wedden op de gemanipuleerde duels. Voor het omkopen van de spelers zetten de criminelen een tennisprof in die contact met hen legde.

Bendeleden gingen zelf kijken bij wedstrijden, om er zeker van te zijn dat de partijen werden gespeeld zoals met de omgekochte spelers was afgesproken.

Bij de arrestatie van de bendeleden zijn elf huizen in Spanje doorzocht. Daarbij werden onder meer 167.000 euro aan contant geld, vijf luxeauto’s en een shotgun in beslag genomen.

Beelden van een huiszoeking via de Guardia Civil: