Eén misstap kon fataal zijn, maar Honnold beklom El Capital zonder touw

10 januari 2019 Uit Door admin

Een 900 meter hoge granieten bergwand beklimmen zonder touw of ander veiligheidsmiddel: een bijna onmogelijke opgave die niet voor velen is weggelegd. Documentairemakers legden vast hoe Alex Honnold zijn droom waarmaakte door binnen drie uur de top van de wand in het Amerikaanse Yosemite National Park te bereiken.

Vanaf vandaag is de documentaire Free Solo in de bioscopen te zien.

Professioneel klimmer Jorg Verhoeven kon de film al eerder bekijken en had het angstzweet in zijn handen, vertelt Verhoeven. “Vooral omdat ik heel goed weet hoe gevaarlijk het is, omdat ik zelf in die positie heb gehangen”, zegt hij.

Dat het beklimmen van de bergwand El Capitan risico’s met zich meebrengt, is bekend. In 2017 kwam een 32-jarige man uit Wales om het leven toen een stuk rots afbrak en naar beneden viel. Ook vorig jaar zijn er twee mensen omgekomen toen ze vielen bij het beklimmen van de rotswand.

Risico’s

De granieten wand schiet vanuit het dal bijna een kilometer kaarsrecht omhoog. Eén misstap kan daarom al fataal zijn. “Daar is Honnold zich heel goed van bewust”, benadrukt Verhoeven in het NOS Radio 1 Journaal.

De professionele klimmer heeft een aantal keren met Honnold geklommen en was onder de indruk hoe rationeel de waaghals mogelijke gevaren in kaart brengt. De bergbeklimmer bereidt zich tot in de puntjes voor. “Hij bracht eerst een dag of vijftig mét touw op de wand door om de juiste route in detail uit te werken.” In totaal trainde de Amerikaan twee jaar voor de klim.

In de documentaire wordt Honnold gevolgd gedurende zijn voorbereiding op de klim.”‘Dat vind ik persoonlijk heel sterk. Ze laten niet alleen de klim zien, maar belichten ook de invloed die dit heeft op zijn relatie en vriendschappen.”