‘De laatste 20 jaar viel er in Duitsland nooit zoveel sneeuw in korte tijd’

10 januari 2019 Uit Door admin

Door de hevige sneeuwval zijn in Zuid-Duitsland en Oostenrijk hele dorpen afgesloten van de buitenwereld. In de Duitse plaats Berchtesgaden zitten honderden mensen vast door de sneeuw en is de noodtoestand uitgeroepen.

Het leger is er naar toe gegaan om te helpen daken en wegen sneeuwvrij te maken. De daken dreigen in te storten onder het gewicht van meters sneeuw. Ook veel bomen staan op het punt om om te vallen door de zware sneeuw op de takken.

In de Duitse regio Beieren blijven de scholen dicht en in Duitsland en Oostenrijk zijn verschillende spoorlijnen afgesloten. Ook op snelwegen heeft het verkeer veel last van de sneeuw. Op de A8 en de A9 zaten honderden auto- en vrachtwagenbestuurders de hele nacht vast in een stilstaande file.

Het Rode Kruis deelde dekens uit om warm te blijven. In de file op de A8 kwam een vrouw om het leven. Medewerkers van het Rode Kruis vonden haar roerloos in haar auto toen ze de dekens kwamen ophalen.

In Beieren heeft een politieagent het leven van een baby gered door haar in zijn uniformjasje te wikkelen en in de politieauto te leggen. Voorbijgangers hadden de dronken moeder en haar veel te licht geklede baby in de sneeuw naast een voetpad gevonden.

Volgens de Duitse weerdienst is er in de afgelopen 20 jaar nog nooit zoveel sneeuw gevallen in zo’n korte tijd.

Zeker zeven doden

In Oostenrijk zijn sinds het weekend zeker zeven mensen omgekomen door de hevige sneeuwval. Het sneeuwt al dagen onafgebroken in de Oostenrijkse Alpen en het lawinegevaar neemt steeds verder toe. In grote delen van de Alpen geldt code rood en in de regio Salzburg is het lawinegevaar zelfs opgeschaald naar niveau 5. Dit is het hoogste niveau en komt zelden voor.

Twee Duitsers kwamen zondag in Vorarlberg om het leven toen ze in een lawine terechtkwamen en gisteren werd een 16-jarige Australisch-Duitse jongen voor de ogen van zijn ouders door een lawine meegesleurd. Ook kwamen twee skiërs om die bij een val in metersdiepe sneeuw terechtkwamen net als twee jonge sneeuwschoenwandelaars die maandag onder een lawinekegel werden gevonden.

Ook zijn sinds zaterdag twee klimmers vermist en gisteren ontsnapten zes Duitse scholieren in Oostenrijk ternauwernood aan de dood toen ze door een lawine werden gegrepen en deels werden begraven. Ze wisten zichzelf in veiligheid te brengen.

Toch is het volgens de Oostenrijkse minister voor toerisme veilig in de meeste skigebieden. “Er is geen reden voor ongerustheid als mensen zich aan de regels houden en zich niet buiten de opengestelde pistes begeven.”

Volgens de weersvoorspellingen houdt het extreme winterweer in de Oostenrijkse Alpen nog tot minstens midden volgende week aan.

Spitsbergen

Ook in andere delen van Europa zorgt sneeuw voor problemen. In Slowakije kwam een 37-jarige man om het leven door een lawine in het Mala Fatra-gebergte en in Tsjechië zitten 9000 huishoudens zonder elektriciteit vanwege gebroken elektriciteitsleidingen.

In Spitsbergen, 800 kilometer ten noorden van Noorwegen, zijn meer dan honderd mensen uit voorzorg geëvacueerd vanwege een storm en gevaar voor lawines. In het noorden van Noorwegen wordt gewaarschuwd voor lawines en ook de Zweedse meteorologische dienst waarschuwt voor storm en sneeuw in het noorden van het land.