Trump zegt economische top in Davos af wegens ‘shutdown’

10 januari 2019 Uit Door admin

De Amerikaanse president Trump gaat niet naar het World Economic Forum in Davos, later deze maand. Op Twitter zegt hij dat de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid de reden is dat hij niet naar Zwitserland afreist.

Trump geeft de Democraten de schuld van zijn besluit thuis te blijven. Hij hekelt hun “onverzettelijkheid” inzake de grensbeveiliging.

Trump ligt al weken overhoop met de Democraten in het Congres over de federale begroting. De president eist meer dan vijf miljard dollar voor een grensmuur met Mexico, maar de Democraten willen helemaal geen muur. Zij willen de grensbewaking op een andere wijze versterken.

Vlak voor zijn vertrek vandaag naar Texas voor overleg over de grensbeveiliging zei Trump dat hij tijdens zijn presidentscampagne nooit heeft gezegd dat de Mexicanen de grensmuur zelf moeten betalen.

“Ik heb nooit gezegd en bedoeld dat ze een cheque zouden moeten uitschrijven. Ik zei: ze gaan ervoor betalen, en dat doen ze door de ongelooflijke deal die we met Mexico en Canada hebben gesloten, de USMCA-deal.” Daarmee doelt Trump op de nieuwe handelsovereenkomst tussen de drie landen.

Boos

De Democraten hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en daarom is het voor Trump van belang dat hij met hen een compromis kan sluiten. Overeenstemming lijkt nog ver weg. Gisteren liep Trump boos weg uit een overleg.

Vandaag herhaalde hij zijn dreigement om de noodtoestand uit te roepen, waardoor hij buiten het Congres om de begroting kan aanpassen. Inmiddels is de shutdown in Amerika al zijn derde week ingegaan. Honderdduizenden Amerikaanse ambtenaren krijgen daardoor geen salaris. Veel gedupeerden dreigen daardoor op korte termijn financieel in de problemen te komen.