Genoeg benzine in Mexico, het komt alleen niet bij de mensen

11 januari 2019 Uit Door admin

Grote benzinetekorten in Mexico leiden tot lange rijen en chaos bij pompstations. Honderden automobilisten staan te wachten bij de plekken waar nog wel benzine is en vechten om de laatste liters. Mensen hamsteren brandstof in jerrycans en in veel steden is het openbaar vervoer stilgelegd.

De brandstoftekorten zijn opmerkelijk, want Mexico is wereldwijd een van de grotere aardolieproducenten. De problemen zijn het gevolg van nieuw overheidsbeleid om brandstofdiefstal te bestrijden.

President López Obrador heeft pijpleidingen en raffinaderijen gesloten en de brandstofdistributie drastisch aangepast. In plaats van via pijpleidingen, wordt de olie nu vervoerd in zwaarbewaakte tankwagens. Dat gaat een stuk langzamer en met veel kleinere hoeveelheden dan normaal.

Agenten nemen de fiets

In de provincie Guanajuato met bijna vijf miljoen inwoners, is ruim 80 procent van de pompstations gesloten. De gevolgen zijn ook merkbaar in fabrieken, die hun productiewerkzaamheden moeten verminderen en bij overheidsdiensten. Zo laat de politie in Neza, een stad met een miljoen inwoners, noodgedwongen de politieauto’s staan en worden 250 agenten met de fiets eropuit gestuurd.

Kijk hier hoe de politie van Neza op de fiets het werk uitvoert:

De president heeft de Mexicanen opgeroepen niet in paniek te raken: “Er is genoeg benzine in het land. Maar we kunnen de pijpleidingen nu niet gebruiken, omdat er leidingen zijn omgelegd met de bedoeling benzine te stelen.”

Die diefstal is een groot probleem in Mexico. Bendes tappen illegaal ruwe aardolie af om daar zelf geld aan te verdienen. Onderzoek in 2016 wees uit dat er gemiddeld 60.000 vaten olie per dag verdwijnen. Misdaadkartels stelen nacht in, nacht uit olie uit de pijpleidingen en ook corrupte medewerkers van staatsoliebedrijf Pemex sluizen olie weg uit de installaties. Daardoor loopt de staat jaarlijks miljoenen euro’s mis.

De brandstofcrisis is de eerste grote uitdaging voor president López Obrador, die nog maar net op het regeringspluche zit. Bij zijn aantreden beloofde hij de drugshandel en corruptie in zijn land hard aan te pakken.

Deze week zei hij opnieuw niet te zwichten voor de criminaliteit: “Het zou makkelijk zijn de pijpleidingen nu te openen zodat de situatie weer normaal wordt. Maar op die manier houden we de diefstal in stand en wordt het getolereerd. Juist dat willen we niet.”

Om de distributieproblemen op te lossen, zet de overheid extra treinen en vrachtschepen in en worden extra tankwagens aangeschaft.

Vergeldingsacties

Niet alleen onder de bevolking heerst woede. Adviseurs van de president vrezen voor vergeldingsacties vanuit de misdaadkartels. Doordat die nu geen olie meer uit de leidingen kunnen aftappen, lopen ze veel geld mis.

De president wordt daarom nu nog zwaarder beveiligd.