Gevluchte Saudische vrouw verwijdert Twitteraccount

11 januari 2019 Uit Door admin

Het profiel van de Saudische vrouw die haar familie ontvluchtte, is verdwenen van Twitter. Volgens een vriendin heeft de 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun haar account verwijderd, omdat ze doodsbedreigingen kreeg.

Qunun vluchtte zaterdag tijdens een vakantie in Koeweit weg van haar familie, nadat ze de islam had afgezworen. In Saudi-Arabië geldt het verlaten van de islam als een doodzonde.

Ze was vanuit Koeweit onderweg naar Australië, maar strandde op het vliegveld van de Thaise hoofdstad Bangkok. Toen haar paspoort werd afgenomen en haar werd opgedragen op het vliegtuig terug naar Koeweit te stappen, sloot ze zichzelf op in een hotelkamer op het vliegveld.

Via Twitter hield ze de wereld op de hoogte van haar situatie, waarna haar zaak wereldwijd aandacht kreeg.

Vluchtelingenstatus

Woensdag kreeg Qunun van de VN de vluchtelingenstatus en Australië overweegt haar nu op te nemen als vluchteling. Het land benadrukte wel dat haar asielaanvraag net zo wordt behandeld als alle andere.

Als het gaat om het toelaten van vluchtelingen staat het land te boek als extreem streng. Toch schreef de Australische editie van The Daily Mail dat haar asielaanvraag inmiddels al is goedgekeurd.

Andere media zijn terughoudender. De Thaise politie laat tegenover persbureau AP alleen weten dat veel landen bereid zijn Qunun op te nemen, waaronder Canada en Australië.

In haar laatste tweet, een half uur voordat ze haar account verwijderde, schreef Qunun dat ze “goed en slecht nieuws” had. Daarna heeft ze haar account gesloten.