Nog veel meer sneeuw voor zuiden Duitsland en omgeving Salzburg

11 januari 2019 Uit Door admin

In het zuiden van Duitsland en Oostenrijk wordt in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw veel sneeuw verwacht. In de wintersportgebieden wordt de kans op lawines daardoor groter.

In de loop van zondag gaat de regen in de lager gelegen gebieden over in sneeuw. Met name platte daken kunnen dan instorten, omdat het gewicht van de sneeuwmassa toeneemt. In Beieren zet het Duitse leger 200 militairen in om sneeuw van daken te krijgen.”De situatie kan hachelijk worden”, zei de chef van een regionale weerdienst tegen persbureau DPA.

In 2006 kwamen in de Beierse plaats Bad Reichenhall vijftien mensen om, toen het dak van een sporthal onder de sneeuwlast bezweek.

In de hoger gelegen gebieden kan er meer dan een meter sneeuw bijkomen. Boven de 1500 meter ligt nu al 1,5 tot 2,5 meter sneeuw. “Het sneeuwdek is extreem instabiel, lawines kunnen dan heel makkelijk ontstaan”, zei een woordvoerder van de lawinewaarschuwingsdienst in Salzburg.

In Innsbruck in de Oostenrijkse deelstaat Tirol heeft de gemeente veiligheidsmaatregelen afgekondigd voor zo’n 80 gebouwen in de omgeving die door een lawine kunnen worden getroffen. De bewoners moeten deuren dichthouden en rolluiken naar beneden doen en zich niet onnodig rond hun woning ophouden.

Zowel in Duitsland als Oostenrijk heeft het verkeer veel last van sneeuw en gladheid. In Beieren ontstonden op de A8 tussen Rosenheim en Salzburg ongelukken met vrachtwagens. Vanwege de opruimingswerkzaamheden stonden automobilisten urenlang in de file.

De sneeuwval in het Alpengebied heeft deze week zeker twaalf levens geëist, onder meer door lawines. Ook onder sneeuw bezweken bomen en takken eisten levens.