Rutte zou bedreigers van hulpverleners ‘liefst in elkaar slaan’

11 januari 2019 Uit Door admin

Premier Rutte zou mensen die rond de jaarwisseling hulpverleners bedreigen het liefst persoonlijk in elkaar slaan. “Maar dat kan niet”, voegde hij eraan toe op zijn wekelijkse persconferentie. Hij noemde de gang van zaken volstrekt onacceptabel. Het aantal gewelddadigheden tegen de politie rond de jaarwisseling is toegenomen. Volgens Rutte is het frustrerend “dat we er als samenleving blijkbaar niet in slagen om kinderen en vrienden te zeggen dat dit niet kan.”

De premier erkende dat de maatregelen voor een veilige jaarwisseling onvoldoende hebben gewerkt.

Vuurwerk

De komende tijd zullen de gebeurtenissen rond de jaarwisseling worden geëvalueerd en daarbij komen ook de incidenten met vuurwerk aan de orde. Het kabinet hoopt over twee maanden conclusies te trekken. Bij de evaluatie worden ook de politie, het Openbaar Ministerie, burgemeesters en anderen betrokken.

Ook staatssecretaris Van Veldhoven is daarbij, want “die gaat over de vraag of vuurwerk wel of niet wordt verboden”, zei minister Grapperhaus.

Meldplicht

Grapperhaus wees erop dat hij al met een wetsvoorstel is gekomen om de straffen voor geweld tegen hulpverleners te verhogen. Hij denkt verder onder meer aan een meldplicht rond de jaarwisseling voor mensen die zich eerder hebben misdragen.

De minister van Justitie benadrukte dat de Kamer vorig jaar heeft uitgesproken dat gemeenten zelf vuurwerk helemaal mogen verbieden. “Maar dat kon helaas de afgelopen jaarwisseling nog niet, dat komt volgend jaar.” Er waren wel veel gemeentes met vuurwerkvrije zones en de evaluatie moet ook uitwijzen hoe die hebben gefunctioneerd. De hoeveelheid illegaal vuurwerk die de afgelopen weken in beslag is genomen, vindt de minister “verbijsterend”.