Minister: peperduur kankermedicijn niet bij Novartis kopen

11 januari 2019 Uit Door admin

Minister Bruins is niet bereid het farmaceutisch bedriif Novartis zes keer zoveel voor een medicijn tegen kanker te betalen. Hij ondersteunt verzekeraars die de ziekenhuizen hebben gevraagd het medicijn tegen een veel lagere prijs te blijven produceren. De ziekenhuizen hebben al gezegd dat ze daartoe bereid zijn en het medicijn blijft daardoor voor patiënten beschikbaar.

De Zwitserse firma Novartis verhoogde de prijs voor het middel lutetium octreotaat tegen een zeldzame vorm van kanker onlangs van 16.000 naar 90.000 euro per patiënt. Bruins wilde daar tekst en uitleg over en hij heeft vanmiddag met het bedrijf gepraat.

Niet zulke prijzen zonder onderbouwing

Volgens de minister was het een “intensief gesprek” en heeft Novartis de geschiedenis van het medicijn beschreven, maar kon het bedrijf niet precies uitleggen waarom het plotseling deze hoge prijs vraagt.

Bruins heeft Novartis te verstaan gegeven dat het bedrijf ook in het algemeen niet met zulke prijzen moet aankomen zonder onderbouwing. “Er moet iets veranderen bij de farmaceutische bedrijven”, vindt de minister. Novartis heeft de minister toegezegd de kwestie intern te bespreken.