Wintersporters bang voor de sneeuwproblemen? ‘Er wordt juist bijgeboekt’

11 januari 2019 Uit Door admin

Chaos in Oostenrijkse skigebieden, hoogste alarmfase voor lawines, noodtoestand in Duitsland, nog veel meer sneeuw op komst.

Je zou zeggen dat je met dit soort nieuwskoppen wel drie keer nadenkt voordat je als wintersportliefhebber afreist naar de Alpen. Maar het tegendeel is waar, melden de reisorganisaties TUI en Sunweb. Er wordt juist bijgeboekt.

Klanten van grote reisorganisaties laten zich niet weerhouden door mogelijke overlast, vertelt TUI-woordvoerder Petra Kok. “Juist vanwege de sneeuw wordt er als een dolle nog geboekt. Dat is de andere kant van de sneeuwmedaille.”

Er is nog meer sneeuw op komst, waarschuwen de weerbureaus. Toch verwacht TUI dit weekend geen grote ellende op de wegen. Morgen blijft het net als vandaag stralend weer. Dat is een meevaller, want zaterdag is een ‘wisseldag’, veel wintersportliefhebbers vertrekken of komen juist aan. “Zondag kan er wel wat sneeuw vallen bij Zell am See, maar we verwachten geen grote problemen.”

“Mensen zien de sneeuw en krijgen juist zin om te skiën”, zegt ook Michiel Versteeg van Sunweb. “Ze weten dat de rest van het seizoen daar gewoon sneeuw ligt. Er is zoveel gevallen.” De reisorganisatie ziet net als TUI ook meer boekingen binnenkomen sinds de beelden van witte skipistes uit de Alpen bijna iedere dag op tv voorbij komen.

Een paar dagen geleden hadden Nederlanders op sommige plaatsen in Oostenrijk nog wel last van de hevige sneeuwval:

Sunweb heeft wintersporters die nog moeten vertrekken wel een extra mail gestuurd. Versteeg: “We raden mensen die met de auto gaan aan om extra voorzorgsmaatregelen te nemen: kijk goed wanneer je vertrekt, denk aan sneeuwkettingen, water, dekens, en let op het nieuws, check de site van de ANWB. Dat is altijd een goed idee, maar nu extra.”

Blauwe lucht

Hans de Vries en zijn vrouw zijn verbaasd over de reacties die ze de afgelopen dagen uit Nederland kregen. Ze runnen een bed & breakfast in het Oostenrijkse dorpje Niedernsill, vlak bij de bekende skioorden Kaprun en Zell am See. “Nederlandse vrienden vroegen dingen als: zijn jullie ingesneeuwd en moeten we eten sturen?”

Ze reageerden op Facebook met foto’s van een straalblauwe hemel en besneeuwde hellingen.

“Er is hier niks aan de hand”, verzekert De Vries. “We zijn volgeboekt en hebben geen annuleringen. Gasten vragen alleen wat de beste route is om hier te komen.”

Er zijn wel gebieden in Oostenrijk waar problemen zijn, maar inmiddels zijn de meeste wegen schoongeveegd. “Er is wel veel meer sneeuw dan andere jaren. Er is vooral in een korte periode heel veel gevallen. Maar Oostenrijkers zijn ermee opgegroeid. Hier in het dorp helpen mensen elkaar en zijn er eigenlijk geen problemen. De pistes liggen er mooi bij en er is geen lawinegevaar zolang je niet buiten de piste gaat. Ik zou het juist aanbevelen aan mensen die depressief worden van het grijze weer in Nederland.”

Martijn Post vertrekt morgenavond met de auto naar Niedernsill. Wat hem betreft kan er niet genoeg sneeuw vallen. “Zo’n hoeveelheid sneeuw is de droom van iedere wintersporter. Het is alleen een dingetje om ernaartoe te rijden. Als er sneeuw op de weg ligt kan het lastig zijn, maar dat is ook een beetje avontuur.”