Frustratie groeit bij ambtenaren VS: ‘Ik dien Amerika, maar mag niet werken’

11 januari 2019 Uit Door admin

De frustratie groeit bij ambtenaren in de Verenigde Staten. Honderdduizenden werknemers van de federale overheid krijgen vandaag geen salaris uitgekeerd, omdat de overheid nog altijd plat ligt. Twintig dagen duurt de shutdown inmiddels. En als er morgen geen oplossing is, wordt zelfs het record verbroken.

“Ik ben het helemaal zat”, verzucht Joy Gerby Zogby. Ze werkt als juriste bij de Amerikaanse belastingdienst, maar is zoals zoveel collega’s onbetaald naar huis gestuurd. “Gelukkig werkt mijn man nog, dus we kunnen de hypotheek betalen. Maar voor de opvang van onze drie kinderen is geen geld. Dat kost duizenden dollars per maand.”

Sinds vanmorgen is Zogby op zoek naar tijdelijk werk, omdat anders al het spaargeld er doorheen gaat. “Het is zo frustrerend. Ik verdien bij de overheid veel minder dan ik in de particuliere sector zou kunnen. Ik doe het graag, maar met deze shutdowns ben je een pion in een politiek spel. Ik kan mezelf steeds moeilijker uitleggen waarom ik niet gewoon vertrek.”

‘Leven van dag tot dag’

Zogby demonstreert vanavond met honderden lotgenoten in het congrescentrum van Silver Spring, een voorstad van Washington waar veel federale ambtenaren wonen. Een voor een vertellen ze hun verhaal aan de toehoorders. “Ik ben een maandsalaris verwijderd van armoede”, vertelt Lydia. Ze heeft een baan als administratief medewerker voor een groot meteorologisch instituut, maar ook zij zit al weken thuis. “Ik heb drie dochters van wie er twee nog thuis wonen. Grote uitgaven doen we niet meer, we leven echt van dag tot dag.”

Het zijn omstandigheden waarover J. David Cox zich bijzonder kwaad maakt. Hij is voorzitter van de grootste ambtenarenvakbond van Amerika (AFGE), waarbij 700.000 ambtenaren zijn aangesloten. “We hebben een president die trots is om de overheid te sluiten. Het is onvoorstelbaar hij de boel dichtgooit en zegt: ‘Dit gaat wel een paar maanden duren.’ Maar mensen houden dat zonder inkomen nog geen dag vol. Ze kunnen de huur niet meer betalen, hun kinderen geen lunchgeld meer meegeven. We zijn allemaal gegijzeld door Donald Trump.”

Bekijk hieronder de reportage die Wouter Zwart maakte in het congrescentrum:

De president zelf lijkt niet van plan om de shutdown snel te beëindigen. Hij weigert nog altijd een overheidsbegroting goed te keuren zonder geld voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Maar het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten na de tussentijdse verkiezingen de macht hebben overgenomen, maakt alleen begrotingen zonder plannen voor een muur.

“Het woord is nu dus aan de Senaat”, verzucht Democratisch Congreslid Jamie Raskin, die de hele avond met getroffen ambtenaren praat. “Maar ja, de Republikeinen doen daar alleen maar wat Trump zegt. Die zijn onder deze president hun eigen kritische denkvermogen helemaal kwijtgeraakt. Ze moeten wakker worden.”

Een enkeling in de zaal is ontevreden met de aanwezigheid van politici. Een vrouw houdt een bord omhoog met de tekst: “Jij weet niks. Jij denkt alleen aan kiezers, wij alleen aan onze schulden.” Maar het overgrote deel van de demonstranten is dankbaar dat volksvertegenwoordigers hun gezicht laten zien. Ze zingen luidkeels mee als congreslid Raskin nog een maal zijn slogan herhaalt: “All for one and one for all. Stop the shutdown, stop the Wall!”