FNV vindt maaltijden bezorgen te gevaarlijk voor kinderen

11 januari 2019 Uit Door admin

Jongeren van 15 zouden geen maaltijden meer mogen bezorgen. Dat zegt vakbond FNV, nadat deze week een jonge maaltijdbezorger werd aangereden en overleed. De bond noemt maaltijden bezorgen gevaarlijk en vindt het werk daarom ongeschikt voor kinderen.

Gisteren kwam een jonge maaltijdbezorger om het leven bij een ongeluk in Utrecht. De fietsende jongen werd vermoedelijk tijdens het oversteken aangereden. Hij overleed de ochtend erna in het ziekenhuis.

“Wij scharen dit onder gevaarlijk werk”, zegt een woordvoerder van FNV. “Je hebt te maken met verkeerssituaties, met werkdruk en je krijgt maar per levering betaald. Dat leidt tot situaties waardoor wij het als gevaarlijk werk beschouwen.” Ook het feit dat maaltijdbezorgers vaak ‘s avonds werken en het risico lopen om overvallen te worden, maakt de baan volgens de bond gevaarlijk.

Exacte cijfers zijn niet bekend, maar het bezorgen van maaltijden is onder tieners een populaire bijbaan. Volgens de regelgeving mogen 15-jarigen op een schooldag maximaal twee uur per dag werken en alleen lichte arbeid verrichten. Ze mogen volgens de arbo-regels geen gevaarlijk werk doen.