Dijkhoff (VVD) neemt afstand van klimaatakkoord

12 januari 2019 Uit Door admin

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff neemt afstand van het concept-klimaatakkoord dat eind vorige maand werd overhandigd aan het kabinet. In een interview met De Telegraaf zegt hij dat de kans dat hij het akkoord letterlijk zal uitvoeren “nihil” is.

Dijkhoff beschouwt het klimaatakkoord als advies uit “een polderpoging”: “Het is niet mijn akkoord (…) Het werk begint voor mij pas nu”.

Het klimaatakkoord, dat 200 pagina’s dik is, bevat zo’n zeshonderd maatregelen, variërend van het duurzamer maken van woningen tot het stimuleren van auto’s die geen CO2 uitstoten en energiebesparing door de industrie.

Met het akkoord moet in 2030 de CO2-uitstoot in Nederland met 49 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990. Het kwam tot stand na langdurige onderhandelingen, waarbij tientallen belanghebbende partijen betrokken waren.

Kritisch op “drammers”

In het interview is Dijkhoff met name kritisch op de opstelling van coalitiepartners D66 en ChristenUnie rond het akkoord. Dijkhoff: “D66 heeft al voordat het akkoord er was gezegd: het kabinet moet het gewoon uitvoeren. Nou dat ga ik niet doen.”

De politicus vindt dat de discussie over klimaatmaatregelen wordt gedomineerd door “drammers” die in zijn ogen “een lichtend voorbeeld” van Nederland willen maken: “Als Jesse Klaver van GroenLinks op tv praat over het klimaat dan daalt het draagvlak met één procent. Rob Jetten (D66) is dat nu ook aan het doen. Hij is nu aan het drammen, ja.”

Doorrekeningen afwachten

Hij vreest met het plan dat nu op tafel ligt voor “de effecten op de portemonnee van gewone mensen” en wil de doorrekeningen van de voorstellen afwachten.

Dijkhoff: “Als we gruwelijke mazzel hadden gehad, was er een prachtig plan van de klimaattafels gekomen waardoor de effecten voor huishoudens draagbaar zouden zijn en netjes verdeeld. Nou dat is niet zo.”