Wekdienst 12/1: Hengstenkeuring en een druk schaatsweekend

12 januari 2019 Uit Door admin

Goedemorgen! Vandaag gaan de gele hesjes weer protesteren, in Friesland is er de jaarlijkse Hengstenkeuring en het is de tweede dag van drie EK’s schaatsen.

Overdag is het grotendeels bewolkt. In de loop van de ochtend en in het eerste deel van de middag regent het op veel plaatsen, later valt maar af en toe nog wat regen. Het wordt 6 tot 8 graden en er waait een matige tot krachtige westenwind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Er is veel schaatsen dit weekend. Op de lange baan in het Italiaanse Collalbo en – een stuk dichter bij huis – Dordrecht. Het is dag twee van de drie EK’s: sprint, allround en shorttrack. Vanaf 11.00 uur is Studio Sport erbij op NPO 1 en NOS.nl. Net als de afgelopen weken gaan in Frankrijk de gele hesjes weer de straat op. Het is de negende keer dat de beweging op een zaterdag protesteert. In Friesland is de jaarlijkse Hengstenkeuring, het belangrijkste weekend voor handelaren in de Friese paarden.

Wat heb je gemist?

In de Amerikaanse staat Florida hebben jaren na hun dood vier mensen eerherstel gekregen voor een veroordeling voor verkrachting in 1949. Het gaat om vier zwarte mensen, bekend als de ‘Groveland Four’. Hun zaak wordt gezien als een racistische juridische dwaling en een vloek op de geschiedenis van Florida.

Een meisje van 17 vertelde toen dat ze door de vier was verkracht onder bedreiging van een pistool. De vier werden gearresteerd, maar een van hen sloeg op de vlucht. Duizenden witte staatsgenoten begonnen een zoektocht naar de man en vonden hem slapend onder een boom. Hij werd doodgeschoten met 400 kogels.

Een gehele witte jury veroordeelde de overige mannen. In de hele zaak is naast de verdachten nooit iemand veroordeeld, hoewel een FBI-agent bijvoorbeeld heeft verklaard dat aanklagers bewijs hebben vervalst.

Ander nieuws uit de nacht:

Dode bij snelwegprotest gele hesjes vlak over Belgische grens: Volgens Belgische media gaat het om een demonstrant van 50 jaar. Hij werd geraakt door een vrachtwagen en overleed ter plekke. Politiechef Parkland alsnog ontslagen om bloedbad op school: Hij wordt door de nieuwe gouverneur verantwoordelijk gehouden voor de schietpartij van bijna een jaar geleden. Daarbij kwamen zeventien mensen bij om het leven. Dertig doden bij geweldsexplosie Noordoost-Mexico: Het gaat volgens de autoriteiten om bendegerelateerd geweld.

En dan nog dit:

Sinds de allereerste landing op de achterkant van de maan hebben de Chinese maanlander Chang’e-4 en zijn maanwagentje Yutu-2-rover niet stilgezeten. Foto’s van het maanoppervlak en de rijdende rover kregen we de eerste dagen al te zien, nu hebben de twee snapshots van elkaar gemaakt.

De lander en de rover maakten de foto’s nadat Yutu-2 was ‘wakker’ gemaakt. Het robotwagentje was kort nadat hij van de lander het maanoppervlak op was gereden in de slaapstand gezet om hem te beschermen tegen de hitte van de zon.

De temperatuur in de Von Kármánkrater liep afgelopen week op tot zo’n 200 graden Celsius. De rover van China’s vorige maanmissie, Chang’e 3 (op de voorkant van de maan) haperde kort na de landing in 2014 door de enorme temperatuurverschillen en kon na het ontwaken uit de slaapstand niet meer rijden.

De opvolger van de rover is aangepast om een herhaling van de problemen te voorkomen. Tot nu toe gaat het goed, melden missieleiders van het Chinese maanprogramma.

Fijne dag!