Politiebond teleurgesteld over uitspraken Rutte: ‘Dit helpt ons niet’

12 januari 2019 Uit Door admin

De Nederlandse Politiebond (NPB) reageert teleurgesteld op de uitspraken die premier Mark Rutte gisteren deed over de ongeregeldheden de jaarwisseling. “Dit soort stoere taal helpt ons niet”, zegt NPB-voorzitter Jan Struijs op NPO Radio 1.

Rutte zei in zijn wekelijkse persconferentie dat hij bedreigers van hulpverleners het liefst in elkaar zou slaan. Volgens NPB-voorzitter Struijs blafte Rutte met zijn uitspraken tegen de maan: “De politie is vaak het eerste aanspreekpunt van de overheid bij conflicten en het is al moeilijk genoeg de boel bij elkaar te houden in deze maatschappij. Hier wordt het niet beter van.”

Hij benadrukt dat van agenten te allen tijde wordt verwacht voorbeeldgedrag te tonen. “Dus zij zouden dit soort taal nooit bezigen.” Hetzelfde moet dan ook gelden voor de premier, vindt Struijs.

De NPB-voorzitter kreeg na Ruttes uitspraken tal van reacties binnen van boze agenten. Struijs: “Dit zit diep bij de politie. Vooral ook omdat we op structurele maatregelen hadden gehoopt rond de jaarwisseling. Die zijn er alleen nog niet.”

Dat was ook het sentiment gisteren bij Brandweer Nederland, politievakbond ACP en korpschef Erik Akerboom, die ook niet blij waren met de uitlatingen van de premier. Akerboom herhaalde zijn pleidooi voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Hij noemde de jaarwisseling zoals die nu gevierd wordt “een mislukte traditie”.

ACP-voorzitter Van de Kamp zag weinig aanknopingspunten in de woorden van Rutte: “Het zijn slechts woorden, die bovendien over twee dagen alweer vergeten zijn. En geen daden.”

Ook kreeg Rutte kritiek van zijn coalitiepartners. CDA-leider Buma vond dat de premier niet de suggestie moest wekken dat je er zelf zomaar op los kunt slaan. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers pleitte voor een vuurwerkverbod “als je de politie écht wilt helpen”.