‘Wereldjongerendagen in Panama lijken een beetje op Koningsdag’

12 januari 2019 Uit Door admin

Panama staat over anderhalve week in het teken van de Wereldjongerendagen, het driejaarlijkse katholieke evenement voor jongeren. Vandaag al stappen de eerste Nederlanders in het vliegtuig naar het Midden-Amerikaanse land om zich daarop voor te bereiden.

“We hebben een voorprogramma in het binnenland van Panama, waarbij we de ‘dagen van het bisdom’ hebben”, legt organisator Bob Wegkamp uit in het NOS Radio 1 Journaal. “We slapen in tweetallen bij Panamezen. Zij ontvangen ons in hun huis. En eigenlijk is dit een ontmoeting met de cultuur van het land dat de Wereldjongerendagen organiseert. Zij laten hun cultuur, hun gebruiken en hun geloof zien.”

Kleiner evenement

Wegkamp reist met in totaal 130 Nederlandse katholieke jongeren af naar Panama, waar in totaal 800.000 jongeren worden verwacht. Een vast onderdeel van de dagen is een mis met paus Franciscus.

“Drie jaar geleden was ik er in het Poolse Krakau ook bij”, zegt Wegkamp. Toen kwamen er meer dan twee miljoen mensen op het evenement af, maar dat was in de zomer. “Vanwege het klimaat in Panama is het nu in januari. Dat is voor veel mensen minder handig. En Panama is lastiger te bereiken.”

Ook is de samenstelling van de Nederlandse groep nu wat anders: het zijn vooral jongvolwassenen en studenten. Scholieren kunnen bijna niet vrij krijgen in deze periode. Wegkamp: “Het programma is daarom aangepast. We sluiten aan bij verschillende mogelijkheden tot beroepsmatige ontwikkeling, zoals in de zorg, maar ook gericht op capaciteiten als leiderschap.”

‘Beetje raar’

Het fijne van de Wereldjongerendagen is het samenzijn met andere katholieken, vindt Wegkamp. “In Nederland ben je, zeker als je jong bent, als katholiek een beetje bijzonder. De katholieke jongeren die er zijn, zijn verspreid over het land. Mijn ervaring zelf is dat mensen niet meer gewend zijn aan katholieken.” Hij moet dan ook regelmatig uitleggen dat hij katholiek is en wat hij ermee doet.

“Ik heb het probleem dat ik er niet onderuit kan, omdat ik als werk de trip naar de Wereldjongerendagen organiseer. Maar ik sta er niet altijd om te springen om het uit te leggen. Dat vind ik het mooie aan deze dagen: je bent met mensen uit de hele wereld die hetzelfde doen en denken. En dan kom je erachter dat je niet gek bent.”

Hij heeft met de Wereldjongerendagen een soort ‘Oranjegevoel’. “Ik heb in Den Haag gewoond en het is te vergelijken met Koningsdag. Iedereen in oranje T-shirts, de saamhorigheid. We delen iets met elkaar. En dat heb je ook met deze dagen.”