Meer weginspecteurs aangereden vorig jaar

12 januari 2019 Uit Door admin

Het aantal weginspecteurs dat wordt aangereden door automobilisten die rode kruizen negeren, is het afgelopen jaar gestegen. In 2018 werden achttien auto’s van inspecteurs aangereden terwijl zij een incident aan het afhandelen waren, zes meer dan een jaar eerder.

Weginspecteurs zijn na een ongeval vaak snel ter plaatse om het verkeer in goede banen te leiden. Volgens Rijkswaterstaat staat een rood kruis boven de weg er nooit voor niets.

Het negeren van de kruizen is al langer een probleem. Daarom krijgen tachtig weginspecteurs de boa-status en mogen ze boetes uitdelen aan automobilisten die het verbod negeren. Volgens Rijkswaterstaat is de boa-status een steun in de rug en vergroot het de veiligheid op de wegen.

Ook de politie controleert scherp op deze overtreding. In 2018 werd een recordaantal van 1500 boetes uitgeschreven, 40 procent meer dan in 2017. De boete bedraagt 230 euro.

In De Telegraaf vertelt weginspecteur Marcel Hogenbirk dat hij in tien jaar tijd zeven keer is aangereden. Daarmee is hij ‘koploper’ bij Rijkswaterstaat.

“Het is er zeker niet veiliger op geworden. Mensen lijken steeds meer haast te hebben. Daarbij worden onverantwoorde risico’s genomen”, aldus de weginspecteur.