Berging zeecontainers uitgesteld naar maandag vanwege slecht weer

12 januari 2019 Uit Door admin

De berging van de overboord geslagen zeecontainers van de MSC Zoe in het Waddengebied is afgeblazen, in ieder geval tot maandag. De berging zou na eerder uitstel vandaag beginnen, maar is vanwege de slechte weersomstandigheden uitgesteld.

“Het is te onstuimig om nu überhaupt iets te kunnen doen, laat staan veilig”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Ook morgen wordt er niet uitgevaren. Wanneer de berging wel kan beginnen, hangt van de weersomstandigheden af.

Nog niet gelokaliseerd

Een bergingsschip dat gisteren vertrok uit Noorwegen, komt naar verwachting vanavond om 20.00 uur aan in IJmuiden. Daar moeten eerst voorbereidende werkzaamheden worden gedaan voor het schip kan uitvaren. “Voor dat schip komt het dus eigenlijk wel goed uit dat we nog niet zijn begonnen met de berging”, aldus de woordvoerder.

Er liggen nog ongeveer 270 containers in zee. Ze sloegen 2 januari overboord bij ruwe zee ten noorden van het Duitse eiland Borkum. Het bergen ervan gaat waarschijnlijk maanden duren. Ook zijn nog niet alle containers gelokaliseerd.