Gevluchte Saudische tiener landt in Canada

12 januari 2019 Uit Door admin

De Saudische tiener die na haar vlucht uit Saudi-Arabië in Thailand strandde, is aangekomen in Canada waar ze asiel krijgt. De 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun landde zaterdagochtend plaatselijk tijd in Toronto.

Ze werd opgewacht door de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Chrystia Freeland. “Dit is een hele dappere nieuwe Canadees”, zei Freeland tegen de verzamelde pers toen ze naast Qunun naar buiten liep.

Bekijk hieronder de beelden van haar aankomst in Toronto:

Verder zei de minister dat Qunun een vermoeiende reis achter de rug heeft en voorlopig geen vragen wilde beantwoorden. Ze wordt naar een opvangadres gebracht om uit te rusten.

Bedreigd door familie

De 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun kwam zaterdag aan op het vliegveld van Bangkok. Ze wilde doorvliegen naar Australië om daar asiel aan te vragen. In Bangkok nam een man die zei haar te zullen helpen haar paspoort af. Thailand wilde haar terugsturen, maar ze weigerde op het vliegtuig terug naar Koeweit te stappen.

Qunun zei dat ze Saudi-Arabië was ontvlucht omdat ze door haar familie was bedreigd toen ze zich van de islam had afgekeerd. Via sociale media vroeg ze om hulp, waarna haar verhaal wereldwijd aandacht kreeg. Thailand verleende haar vervolgens tijdelijk asiel en gaf haar haar paspoort terug. Vervolgens kreeg ze de vluchtelingenstatus van de VN en niet lang daarna bood Canada haar asiel aan.