Wedden op brexit: 73 procent kans op no-deal-brexit

12 januari 2019 Uit Door admin

Haalt premier May een meerderheid in het parlement voor haar brexit-deal? Het is de vraag die heel Europa komende dinsdag zal bezig houden. Maar Groot-Brittannië zou Groot-Brittannië niet zijn als er ook niet massaal gegokt wordt op de uitslag van de stemming in het Lagerhuis.

“Ik verwacht dat de gekte de komende dagen verder zal toenemen”, zegt Rupert Adams, hoofd communicatie bij William Hill, één van de grootste bookmakers van het land. “Net als bij voetbalwedstrijden wachten mensen tot het laatste moment. Dat zullen ze ook bij de stemming doen.”

Britten gokken op alles wat beweegt. Elk weekend zetten ze miljarden in op voetbalwedstrijden, paardenraces en andere sportevenementen. Ook koninklijke weddenschappen zijn razend populair: hoe gaat de nieuwe koninklijke baby van Harry en Meghan heten? Hoe zwaar zal het kind wegen? Wat voor kleur haar? Op alles kun je geld inzetten.

Maar ook politieke weddenschappen hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. De grote wedkantoren bieden talloze politieke voorspellingen aan waar je geld mee kan verdienen. “En onze quoteringen zijn altijd een interessante graadmeter”, zegt Adams. “Misschien zelfs wel effectiever dan peilingen. Want als een opiniepeiler je belt, zal lang niet iedereen de waarheid spreken. Terwijl bij een weddenschap mensen hun eigen geld ergens op inzetten. You put your money where your mouth is.”

Brexit-referendum

Toch zaten de wedkantoren er bij het brexit-referendum helemaal naast. Zij spraken op de avond van de stemming in juni 2016 uit dat de kans tussen de 80 en 90 procent was dat Remain het referendum zou winnen. Het pakte anders uit.

“We lieten onze koersen in 2016 te veel leiden door mensen die gigantische bedragen op Remain hadden gezet. Er kwamen, zeker in Londen, soms gokkers die daar een half miljoen pond op inzetten. In de hoop op een makkelijke manier zo’n 10 procent winst te pakken. Die hebben hun vingers lelijk gebrand.”

De totale hoeveelheid geld die op in de EU blijven werd gezet, was daardoor veel hoger dan wat er op een Brits vertrek uit de Europese Unie was geplaatst. Maar het aantal Britten dat op brexit geld inzette was daarentegen weer veel groter dan andersom. “Sindsdien hebben we onze methodes aangepast. Kijken we veel meer naar het aantal weddenschappen en veel minder naar de omvang van de inzet.”

May verliest: 87 procent kans

Voor komende dinsdag ziet het er in elk geval dramatisch uit voor May bij de bookmakers. De kans dat ze verliest is ruim 87 procent, zeggen de quoteringen bij William Hill. De grote vraag is wat er daarna gebeurt. Zal May bijvoorbeeld overleven? Ja, denkt Adams. “Deze vrouw is echt niet weg te krijgen, zo lijkt het. Wij gaan ervan uit dat ze voorlopig nog premier blijft.” Sterker nog, wedden op May’s vertrek kan bij winst behoorlijk wat opleveren: voor elke pond krijg je liefst zestien keer je inzet.

William Hill acht echter de kans op no deal – een brexit zonder akkoord – wel behoorlijk groot. “Wij zien op dit moment niet in hoe May welke deal dan ook door het parlement kan krijgen. Als dat niet lukt, crashen de Britten zonder afspraken uit de EU. Die kans schatten wij nu op 73 procent.”

En daarmee is die kans volgens de bookmakers een stuk hoger dan de kans dat er een nieuw referendum komt: die staat op 42 procent. “Nu moet ik wel zeggen dat de mogelijkheid op een nieuw referendum enorm aan het groeien is. Nog geen half jaar geleden kon je liefst 50 keer je inzet winnen als dat zou gebeuren, nu is dat teruggebracht tot ongeveer 2,5 keer je inzet.”

Het speculeren over brexit is voorlopig nog niet voorbij, iets waar de wedkantoren alleen maar van profiteren. “Met een beetje geluk zien we de komende week weer Britten die tonnen zullen inzetten op het feit dat May de stemming verliest.”