Trump woedend op FBI, die onderzocht of hij voor de Russen werkte

12 januari 2019 Uit Door admin

President Donald Trump is woedend over het bericht dat de Amerikaanse federale politie een strafrechtelijk onderzoek naar hem heeft ingesteld. Volgens The New York Times was de FBI na het ontslag van directeur James Comey zo bezorgd over het gedrag van de president, dat een onderzoek naar hem werd geopend.

De federale politie wilde nagaan of Trumps daden een bedreiging van de nationale veiligheid vormden en of hij bewust of onbewust ten gunste van Moskou handelde, meldt The New York Times op gezag van mensen dicht bij het onderzoek.

Het Witte Huis noemt het verhaal absurd en Trump zelf twitterde over de “corrupte voormalige leiding van de FBI die zonder reden en zonder bewijs een onderzoek naar mij heeft gedaan nadat ik de leugenaar en smeerlap James Comey had ontslagen”.

Bij de FBI was tijdens de presidentscampagne van Trump al twijfel gegroeid over banden met Rusland. Na het ontslag van FBI-baas Comey begon volgens The New York Times een onderzoek dat zich richtte op zowel contraspionage (samenwerking met de Russen) als wetsovertreding (het belemmeren van de rechtsgang door Comey te ontslaan).

Comey zei later op een hoorzitting van het Congres over zijn ontslag dat Trump van hem “absolute loyaliteit” had geëist. Ook zou Comey onder druk zijn gezet om een eind te maken aan lopend FBI-onderzoek naar banden van Michael Flynn, de nationale veiligheidsadviseur van Trump, met de Russen. Flynn moest uiteindelijk in december 2017 in de rechtbank toegeven dat hij heeft gelogen over contacten met de Russische ambassadeur in de VS.

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft het FBI-onderzoek naar Trump later overgenomen, schrijft de krant, die overigens niet weet of het iets heeft opgeleverd en of het onderzoek nog loopt.

‘Strenger dan voorgangers’

In een vervolg-tweet zei Trump dat hij ten opzichte van Moskou juist altijd veel strenger is geweest dan zijn voorgangers Obama, Bush en Clinton. “Misschien zelfs wel strenger dan welke president ooit. Tegelijkertijd, en dat heb ik al vaker gezegd, is kunnen opschieten met de Russen iets goeds en niet iets slechts.” Hij vertrouwt erop dat de relatie met Moskou ooit weer goed zal zijn.