Ondergedoken FARC-leider laat van zich horen

13 januari 2019 Uit Door admin

Een al maanden ondergedoken voormalige commandant van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft in een videoboodschap van zich laten horen. Het gaat om Iván Márquez, die namens de FARC hoofdonderhandelaar was bij de besprekingen die in 2016 leidden tot een historisch akkoord met de Colombiaanse regering.

In de video beschuldigt Márquez Colombia van het schenden van de vredesafspraken. Zo zijn sinds het sluiten van het akkoord volgens hem tientallen voormalige FARC-strijders vermoord. Volgens Márquez komt dat mede door een gebrek aan bescherming door de Colombiaanse overheid.

Márquez staat naar eigen zeggen nog steeds achter het akkoord, maar zegt dat hij in de eindfase van de onderhandelingen een fout heeft gemaakt. “We hadden harde afspraken moeten maken over de politieke, economische en sociale integratie van de strijders.”

Het vredesakkoord in 2016 volgde op een bloedige, decennialange strijd tussen Colombia en de FARC. Er werd onder meer afgesproken dat de FARC een politieke partij werd. Márquez zelf was een van degenen die namens de voormalige rebellen zitting namen in de senaat.

Afgelopen voorjaar dook hij onder. Dat deed hij nadat een ander FARC-kopstuk in Colombia was opgepakt op verzoek van de Verenigde Staten, op verdenking van drugssmokkel. Sindsdien was niets meer van Márquez vernomen.

De video waarin hij nu opduikt, is ruim 12 minuten lang en gericht aan de deelnemers aan de marxistische Rosa Luxemburg Conferentie in Berlijn. Márquez zegt niet waar hij is.