Wekdienst 13/1: ‘Rode hesjes’ in Utrecht en een drukke schaatsdag

13 januari 2019 Uit Door admin

Goedemorgen! Veel sport vandaag: in het Italiaanse Collalbo worden twee schaatskampioenen gekroond. In Dordrecht gaat de EK shorttrack verder. En in Melbourne gaat de eerste grand slam van het tennisseizoen van start. In Utrecht gaat een links alternatief van de gele hesjes de straat op.

Het is veelal bewolkt en het regent geruime tijd flink door. In de loop van de dag wordt het ook weer af en toe droog, maar wolken houden de overhand. Het wordt 9 graden. De noordwestelijke wind is matig tot hard en aan zee en op het IJsselmeer komen zware windstoten van 90 km/uur voor.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Vanaf de Neude in Utrecht wordt er vandaag gedemonstreerd door ‘Rode Hesjes’. Het gaat om een linkse demonstratie tegen ‘polariserende politici’ In Italië wordt vandaag bepaald wie de vrouwelijke Europese sprintkampioen en de mannelijke allroundkampioen worden. In Dordrecht wordt ook Europees geschaatst, maar dan op een shorttarckbaan. Zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen rijden de finale van de aflossing. En in Melbourne gaat komende nacht de Australian Open beginnen. Het kan weleens het laatste toernooi van Andy Murray worden en wat gaat Kiki Bertens doen?

Wat heb je gemist?

In Nederland is nauwelijks sprake van toezicht op de snelgroeiende nagelsector, terwijl er zorgwekkende signalen zijn van mensenhandel en uitbuiting. Dat blijkt uit onderzoek van NOS op 3.

Volgens diensten Europol en de FIOD zijn nagelsalons al langer aantrekkelijk voor criminelen, om er geld wit te wassen of illegalen te laten werken. Er zijn bijvoorbeeld geen regels over het beginnen van een nagelsalon, er kunnen veel mensen tegelijk werken en er wordt vaak cash betaald.

Bekijk de video van NOS op 3:

Ander nieuws uit de nacht:

Trump woedend op FBI, die onderzocht of hij voor de Russen werkte: de politiedienst was na het ontslag van directeur James Comey zo bezorgd over de president, dat het een onderzoek naar hem opende. ‘Nederlandse trucker opgepakt voor doodrijden demonstrant in geel hesje’: volgens één getuige heeft de chauffeur het slachtoffer voor de aanrijding gezien, maar is hij toch doorgereden. Grote politieactie tegen criminele families in Ruhrgebied: Tot diep in de nacht werden invallen gedaan bij onder meer cafés, gokkantoren en theehuizen in Dortmund, Essen, Duisburg en Gelsenkirchen.

En dan nog dit:

Het WK volleybal voor vrouwen wordt in 2022 in Nederland gehouden. Het is de eerste keer dat Nederland de organisatie van een wereldkampioenschap volleybal toegewezen krijgt. Ook worden er wedstrijden in Polen en mogelijk nog twee andere Europese landen afgewerkt.

De opening en de finales zullen gespeeld worden in de Gelredome in Arnhem. In de tweede en derde ronde wordt er gespeeld in Apeldoorn (Omnisport), Rotterdam (Ahoy) en drie nog nader te benoemen steden in Europa.

Dat het WK geen klein toernooi is, blijkt uit het onlangs in Japan gehouden kampioenschap; daar deden 24 landen mee en werden in totaal 103 wedstrijden gespeeld (over een periode van drie weken). Nederland eindigde als vierde, Servië werd wereldkampioen.

Hele fijne zondag!