Italiaanse voortvluchtige terrorist Battisti na bijna 40 jaar opgepakt

13 januari 2019 Uit Door admin

De Italiaanse veroordeelde communistische militant Cesare Battisti is opgepakt in Bolivia. Hij wordt naar Brazilië gebracht om daarna te worden uitgeleverd aan Italië. Premier Conte heeft al een regeringsvliegtuig naar Brazilië gestuurd om hem op te halen.

Conte prijst de Boliviaanse en Braziliaanse autoriteiten voor de arrestatie. Hij werd opgepakt in een gezamenlijke actie van Interpol en Boliviaanse, Braziliaanse en Italiaanse agenten, nadat vorige week was ontdekt waar hij zich schuilhield. Bij zijn aanhouding had hij een baard en een snor. Hij verzette zich niet tegen zijn arrestatie.

Battisti is bijna veertig jaar op de vlucht geweest. Als hij in Italië aankomt verdwijnt hij meteen achter de tralies.

Levenslang

Battisti ontsnapte in 1981 uit de gevangenis in afwachting van zijn proces. Hij moest terechtstaan voor vier moorden die hij pleegde als lid van de terreurbeweging Proletari Armati per il Comunismo. Hij heeft altijd ontkend dat hij de moorden heeft gepleegd, maar werd in 1990 bij verstek veroordeeld tot levenslang. De slachtoffers waren twee politiemannen, een juwelier en een slager.

Hij vluchtte naar Frankrijk en daarna naar Mexico, voordat hij zich in Brazilië vestigde, waar hij tot afgelopen december ongestoord kon leven. De Braziliaanse oud-president Lula da Silva had hem asiel verleend.

De huidige president Bolsonaro beloofde Italië werk te zullen maken van de opsporing, nadat zijn voorganger Temer Italië had toegezegd dat hij zou meewerken aan uitlevering.