Macron roept bevolking op mee te praten over de toekomst van Frankrijk

14 januari 2019 Uit Door admin

President Macron heeft in een brief de Franse burgers gevraagd om in groten getale mee te doen aan een nationaal debat over hoe het nu verder moet met het land. Zijn brief volgt na weken van grootschalige gelehesjesprotesten. Macron noemt het debat, dat hij al eerder had aangekondigd, “noch een verkiezing, noch een referendum”.

De brief verschijnt morgen in Franse kranten. Daarin toont Macron begrip voor de ontevredenheid en woede van burgers. “Ik deel het ongeduld”, schrijft de president. Het debat moet op 15 maart klaar zijn, waarna het Élysée binnen een maand wil komen met voorstellen.

Hij hoopt dat de komende drie maanden in het hele land in diverse gespreksronden wordt gediscussieerd over verschillende onderwerpen, onderverdeeld in vier categorieën: belastingen en uitgaven, de bestuurlijke indeling van Frankrijk en publieke diensten, hoe om te gaan met klimaatverandering en democratie en burgerschap.

In het schrijven staan tientallen vragen om het gesprek op gang te brengen. Zo werpt Macron onder meer de volgende vragen op: welke belastingen moeten omlaag, waar moet op bezuinigd worden en moeten er meer referenda komen. Hij tekent daarbij aan dat niet over alles overeenstemming bereikt zal worden, maar dat de Fransen zo wel kunnen laten zien een volk te zijn dat het debat niet mijdt.

Zaterdag was het negende weekend op rij dat er geprotesteerd werd in verschillende Franse steden. 84000 mensen gingen de straat op om hun onvrede te laten blijken. De populariteit van Macron, die is gekozen vanwege zijn hervormingsagenda, is de laatste maanden ver weggezakt.