Wekdienst 14/1: Peter R. de Vries bij proces Holleeder en Wiebes naar Groningen

14 januari 2019 Uit Door admin

Goedemorgen, misdaadverslaggever Peter R. de Vries zit in het getuigenbankje bij het proces tegen Willem Holleeder en minister Wiebes praat in Groningen over de gasproblematiek.

Met name vanmorgen is er soms zon, maar er vallen ook enkele buien. In het noorden is kans op hagel en natte sneeuw. Bij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind wordt het 3 tot 7 graden. Morgen is het grotendeels bewolkt maar wel droog. Daarna is het weerbeeld weer wisselvallig.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het belooft opnieuw een spannende dag te worden in het Holleeder-proces, want Peter R. de Vries wordt gehoord. De misdaadjournalist heeft een opgenomen telefoongesprek met Holleeder uit 2011 aan justitie gegeven. De Nederlandse jihadiste Melis A. staat voor de rechter. Ze vertrok twee jaar geleden naar IS-gebied in Syrië en belandde daar uiteindelijk in een Koerdisch gevangenkamp. Haar vader haalde haar en haar zoontje terug naar Nederland. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gaat in Groningen met bewoners en bestuurders praten over de versterking van huizen en de schade-afhandeling vanwege de gaswinning. Woensdag is er een debat in de Tweede Kamer over de kwesties.

Wat heb je gemist?

De Consumentenbond sleept KLM voor de rechter vanwege het no-show-beleid van de luchtvaartmaatschappij. Dat komt erop neer dat een reiziger die een vlucht mist, ook zijn tickets voor de rest van zijn reis kwijt is, bijvoorbeeld zijn retourvlucht. KLM verkoopt de stoelen door aan anderen en krijgt er dus twee keer voor betaald. De bond wil daar een einde aan maken.

Ander nieuws uit de nacht:

President Macron heeft de Franse burgers in een brief gevraagd om mee te doen aan een nationaal debat over hoe het nu verder moet met het land. Zijn brief volgt na weken van grootschalige gelehesjesprotesten. Macron hoopt dat tot 15 maart wordt gediscussieerd over onder meer belastingen en klimaatverandering. De maand erna wil het Élysée met voorstellen komen. Er komt een gezamenlijke zwarte lijst van koepelorganisaties van sportbonden en vrijwilligersorganisaties die het makkelijker moet maken om ontuchtplegers te weren van sportclubs, meldt het AD. Daar komen niet alleen mensen op die door de tuchtrechter zijn veroordeeld, maar ook vrijwilligers die door besturen zijn geschorst of verwijderd. Op de zeebodem bij Java is de cockpitvoicerecorder gevonden van de in oktober verongelukte Lion Air-vlucht. Daarop staat de communicatie tussen de piloten van de rampvlucht. Mogelijk kan die belangrijke aanvullende informatie opleveren over de oorzaak van het ongeluk. Bij de crash kwamen alle 189 passagiers en bemanningsleden om het leven.

En dan nog dit:

Het gaat uitstekend met de Nederlandse popmuziek als exportproduct. In 2017 werd bracht het voor het eerst 200 miljoen euro op, blijkt uit nieuwe cijfers van Buma Cultuur.

De stijging van de laatste jaren is vooral te danken aan de enorme populariteit van dancemuziek. Drie kwart van de inkomsten komt uit dit genre dankzij dj’s als Tiësto, Yellow Claw, Martix Garrix en Afrojack.

Fijne dag!