Burgemeester Gdansk bezwijkt aan steekwonden

14 januari 2019 Uit Door admin

Burgemeester Adamowicz van de Poolse stad Gdansk is overleden aan zijn verwondingen. Dat bevestigt de Poolse minister van Gezondheid Szumowski. Gisteren werd de burgemeester bij een liefdadigheidsmanifestatie in de stad in zijn hart en zijn buik gestoken. Hij is daarna geopereerd, maar dat mocht niet baten. Adamowicz was 53 jaar.

Afgelopen nacht lag de burgemeester urenlang op de operatietafel. Daarna werd bekendgemaakt dat hij nog altijd in kritieke toestand was en dat hij nog zeker twee dagen in een kunstmatige coma gehouden zou worden. Er was nog de hoop dat Adamowicz gered had kunnen worden, omdat hij volgens zijn artsen nog jong en zeer gezond was.

Vanmiddag kwamen de artsen van Adamowicz naar buiten met het nieuws dat de burgemeester is overleden. “Ze zeggen dat ze de strijd niet hebben kunnen winnen. Het hing er echt om de laatste uren”, zei correspondent Judith van de Hulsbeek op NPO Radio 1.

Wonder

Ondertussen gaven de inwoners van Gdansk in groten getale gehoor aan de oproep van de stad om bloed te doneren. Sinds vanmorgen stond er een lange rij bij het bloeddonatiecentrum. Verder maakte de stad zich op voor een grote protestbijeenkomst tegen geweld.

Aartsbisschop Slawoj Leszek Glodz van Gdansk zei vanmorgen dat hij hoopte op een wonder. Ook oud-president Tusk van Polen, de huidige voorzitter van de Europese Raad, riep mensen op te bidden voor het herstel van Adamowicz.

Op de beelden van de aanval is te zien dat de aanvaller bleef rondlopen op het podium na zijn aanval op de burgemeester.

Over het motief van de dader is nog veel onduidelijk. Volgens Poolse media gaat het om een man van 27 met een strafblad, die geroepen zou hebben dat hij onschuldig in de gevangenis heeft gezeten in de tijd dat de partij van Adamowicz, Burgerplatform, aan de macht was. Volgens Poolse media wist de man met een persaccreditatie dicht in de buurt van het podium te komen.

Adamowicz was sinds 1998 burgemeester van Gdansk. Voor die tijd maakte hij deel uit van de democratische oppositiebeweging van oud-vakbondsleider Lech Walesa. Adamowicz stond bekend als progressief en kwam op voor minderheden en de lhbt-gemeenschap in zijn stad. Vorig jaar liep hij nog mee met de Gay Pride, een ongewone actie voor een Poolse burgemeester.

“Dit was een hele populaire man. Een uitgesproken liberaal, dus hij was het ook niet altijd eens met de regeringspartij, de PiS. Ook van die kant wordt natuurlijk met afschuw gesproken over deze barbaarse daad”, zei correspondent Van de Hulsbeek.