Inbraak in huis Van Barneveld was ‘om nog iets van de nacht te maken’

14 januari 2019 Uit Door admin

Wat gebeurde er op 16 juni in het huis van darter Raymond van Barneveld? Volgens de drie verdachten was het niet meer dan een spontane inbraak. Het Openbaar Ministerie ziet het als een gewelddadige overval en eist tot vijf jaar cel. NOS-redacteur Jikke Westerink volgde vandaag de rechtszaak.

Vijftien minuten hebben ze nodig om te bepalen of er iemand thuis is. Alle rolluiken zijn dicht, en na een rondje om het huis en het opzettelijk maken van geluid zijn ze overtuigd. Er veranderde “niets in het huis”, ze kunnen toeslaan. “Wat was u dan van plan?”, vraagt de rechter. “Een inbraakje zetten.”

In de rechtbank in Den Haag zitten twee mannen van 24 en een van 25 jaar. De darter was op het moment van de inbraak zelf in het buitenland. Zijn vrouw Silvia is alleen thuis. Ze is aanwezig in de rechtszaal. Als ze binnenkomt en de verdachten ziet, barst ze in tranen uit.

Dat de drie jongens op de ochtend van 16 juni 2018 hebben ingebroken, hebben ze alle drie bekend. In de rechtszaal draait het vandaag om de vraag: was het een ongeplande woninginbraak of een goed voorbereide, gewelddadige overval?

In de vroege ochtend rijden Yassine el H., Yassir A. en Mikey B. van Amsterdam richting Den Haag. Het Suikerfeest is net afgelopen en de drie mannen hebben flink gedronken. Het rijden gaat niet meer en ze besluiten om “nog wat van hun nacht te maken” en een inbraak te plegen.

Ze stappen uit in de voor hen onbekende Haagse wijk Ypenburg waar ze meerdere woningen aandoen, om te kijken waar ze kunnen inbreken. “Het was nergens mogelijk om binnen te komen. Tot bij die woning”, verklaart een van hen. Dat het ging om het huis van darter Van Barneveld wisten ze naar eigen zeggen niet.

Yassine el H. gaat op verkenningstocht, om te kijken of er iemand thuis is. De twee anderen wachten verderop op hem. Via een dakje in de tuin onderzoekt hij de mogelijkheden om binnen te komen. “Ik stond op het kunststof, plastic, ik veerde op en neer, het plastic kraakte en begaf het.”

El H. valt ruim twee meter door het dak de woning in. “Ik maakte een flinke smakkerd op mijn rug.” Hij bleef een aantal seconden liggen en stond op. De tweede verdachte, B., volgt hem via het dak. Het alarm gaat af als ze de woonkamer binnenkomen. Ze rennen naar de hal en openen de voordeur voor verdachte A.

“Ik wist niet wat ik deed, ik was in paniek”, verklaart El H. Hij rent de trap op en treft Silvia op de overloop aan, naakt. “Ze stond te knikken op haar knieën”, verklaart hij.

Op de overloop vindt er een korte worsteling plaats tussen het slachtoffer en verdachten El H. en A.. De derde verdachte snuffelt op dat moment beneden in wat laatjes.

Silvia worstelt zich de badkamer in. Het lukt haar een handdoek van de badrand te grijpen. Daarna wordt ze door de twee verdachten aan een arm gepakt en de trap af getrokken. Volgens El H. omdat mevrouw zo stond te trillen. “Ik was bang dat ze zou vallen, dus heb ik haar vastgepakt uit voorzorg.” Silvia schudt nee en snikt.

‘Ik schiet je dood’

Blauwe plekken op haar arm doen vermoeden dat het er op de trap hard aan toeging, zegt de officier van justitie. Ze zouden haar hebben geslagen en hebben geschreeuwd: “Waar is het geld, waar is het geld?” Namens haar moeder verklaart de dochter van Silvia dat ze een hard voorwerp tegen haar hoofd kreeg. “Ik schiet je dood, ik schiet je dood”, zou El H. hebben geroepen. “Ik zou niet weten waarmee”, zegt hij nu.

“Doe rustig met haar”, riep A. toen El H. haar beneden in de woonkamer op de bank zette. Daar zou een van hen haar ketting van haar hals hebben gerukt. Beide verdachten herinneren zich dat niet meer.

Nog altijd loeit het alarm. Silvia wordt terug de gang in gestuurd om het af te zetten. Daar ziet ze kans weg te vluchten. Gehuld in slechts een handdoek rent ze de straat op en verstopt zich in een bosje.

Dart-fan

El H. is opgelucht dat het alarm is gestopt met loeien. Hij rent naar boven, in de hoop nog iets waardevols te vinden. “Dan is dit fiasco niet voor niks geweest”, legt hij in de rechtszaal uit. Boven vindt hij kaartjes en foto’s van topdarter Raymond van Barneveld. “Ik dacht: dit is een grote dartfan, een fan van Raymond. Ik ging er niet van uit dat het zijn woning was.”

Als hij terug naar beneden loopt, staat de voordeur open. Met een flinke buit verlaten drie verdachten de woning: een Gucci-tas, autosleutels, een portemonnee, een huissleutel, een iPad, een bakje met postzegels, pasfoto’s, een pasjeshouder met daarin een creditcard en een ketting.

Vanuit de bosjes ziet Silvia de drie verdachten de woning verlaten. Gehuld in haar handdoek rijdt ze naar vrienden.

Van het moment dat de eerste twee verdachten de woonkamer inliepen, tot het moment dat het slachtoffer onder druk het alarm uitzette, heeft het 73 seconden geloeid.

Namens haar moeder Silvia verklaart haar dochter: “Een kort lontje en slapeloze nachten heb ik hier aan overgehouden. Ik ben bang in mijn eigen huis. Jullie krijgen straf, maar ik heb levenslang.”

Tot vijf jaar geëist

Alle drie de verdachten bekennen. Ja, ze hebben ingebroken. Maar nee, dat was niet hun plan. Dan hadden ze wel een koevoet meegenomen, licht een van hen toe. Een ander zegt: “Ik heb vaker inbraken gedaan, maar nog nooit een overval. Dat is niet iets wat ik doe.”

Ze hebben spijt van wat er is gebeurd, maar het was niet meer dan een ongeplande woninginbraak, verklaren zij. Maar het Openbaar Ministerie ziet dat anders. Die ziet het als een gewelddadige overval.

Tegen Yassine el H. is 5 jaar cel geëist, met aftrek van voorarrest. Tegen Yassir A. wordt drie jaar gevangenisstraf geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Verdachte Mikey B. heeft al 177 dagen in voorarrest gezeten. Er is 300 dagen cel waarvan 123 voorwaardelijk tegen hem geëist. Omdat hij zich zou hebben onthouden van het gebruik van geweld hoeft hij wat het OM betreft niet meer terug de cel in.

Op 28 januari doet de rechter uitspraak.