Parlementslid Davies snapt woede over brexit, maar loopt wel met bodycam rond

14 januari 2019 Uit Door admin

Parlementslid David Davies zit voor de Conservatieve Partij in het Lagerhuis en noemt zichzelf een van de grootste voorvechters van brexit. Hij laat op zijn telefoon een filmpje zien van een verklaring die hij de dag na het referendum heeft afgelegd. In het Welsh, want zijn kiesdistrict is Monmouthshire. Sindsdien heeft hij zijn verhaal gedaan bij talloze rally’s, televisieoptredens en spreekbeurten. Maar daarbij heeft hij niet alleen sympathie geoogst.

Sinds half december is de sfeer rondom het parlement in Londen zelfs bepaald grimmig te noemen. Demonstranten van allerlei pluimage staan daar dag in, dag uit om hun boodschap te verkondigen. En soms ook om hun tegenstanders het leven zuur te maken. Daarom draagt hij tegenwoordig een bodycam op zijn borst om alles wat er tegen en over hem wordt gezegd te kunnen vastleggen.

Kijk hier wat Davies dagelijks tegenkomt:

Anna Soubry die net als Davies voor de Conservatieven in het parlement zit, werd in een live-uitzending van de BBC uitgemaakt voor nazi door pro-brexit-demonstranten. Onderweg naar haar kantoor werd ze begeleid door een spreekkoor (‘scum, scum, scum’) omdat zij voorstander is van een nieuw referendum.

Davies heeft ook de nodige verwensingen naar zijn hoofd gekregen, maar dan van de kant van tegenstanders van brexit. “En ik kreeg een keer bijna een klap met een EU-vlag. Per ongeluk, zeiden de demonstranten.”

Het materiaal dat Davies opneemt met zijn bodycam gebruikt hij om aan te tonen dat dingen uit hun context getrokken worden. “En regelrechte dreigementen gaan naar de politie. Of ik zet de filmpjes online.”

Het lijkt te werken. “De demonstranten met wie ik het afgelopen jaar in de clinch lag, laten me nu met rust als ze mijn camera zien.”

Tegelijkertijd begrijpt hij heel goed dat mensen kwaad zijn. “Twee jaar geleden heeft het Britse volk zich uitgesproken vóór brexit. Als politici dan nu zeggen: je hebt het niet goed begrepen, je leest de verkeerde kranten, dus ik hoef niet naar je te luisteren, dan roep je natuurlijk de woede van de kiezers over je af.”

Pragmatisch voor May’s deal

Maar uiteindelijk vaart ook Davies zijn eigen koers. In zijn district Monmouthshire koos een minuscule meerderheid ervoor om bij de EU te blijven. En als je het de kiezers nu zou vragen, is eigenlijk iedereen tegen de deal van de regering. Of omdat ze het een slap compromis vinden òf omdat ze sowieso tegen brexit zijn.

Toch stemt Davies dinsdag vóór de deal. “Dat doe ik uit puur pragmatisme. Als we deze deal afwijzen, staat alles op losse schroeven en is elke uitkomst mogelijk, zelfs dat de hele brexit niet doorgaat. Die gok wil ik niet nemen.”