Vanavond ‘historische stemming’ over brexit: erop of eronder voor Mays deal

15 januari 2019 Uit Door admin

Het Britse Lagerhuis stemt vanavond over de deal die premier May heeft gesloten met de Europese Unie over de brexit. Hoe laat dat zal zijn, is nog onduidelijk. Dat hangt onder meer af van de spreektijd die de voorzitter van het Lagerhuis de parlementariërs toestaat en het aantal amendementen dat wordt ingediend.

Het indienen van die amendementen en de uiteindelijke stemming zijn te volgen via een liveblog van de NOS.

Gisteren heeft de premier nog een toespraak gehouden in een van haar laatste pogingen om parlementariërs over de streep te trekken vanavond voor haar brexit-deal te stemmen. Ze koos daarvoor een porseleinfabriek in Stoke-on-Trent. Te midden van het breekbare servies waarschuwde May dat het verwerpen van haar akkoord tot verlamming van het parlement zal leiden.

De vorige keer dat er over het akkoord met de EU gestemd moest worden stelde May de stemming een dag van tevoren uit. Dat er nu weer afstel komt, lijkt hoogst onwaarschijnlijk. Op de voorpagina’s van de Britse kranten wordt er vanochtend dan ook vanuit gegaan dat er vanavond een “historische stemming” is.

De algemene verwachting is dat Mays deal het niet gaat redden. De premier heeft dan in ieder geval drie dagen de tijd om met een “plan B” te komen. Mogelijk gaat ze terug naar Brussel om te praten over eventuele aanpassingen aan het akkoord, dat dan opnieuw aan het parlement kan worden voorgelegd. Ook zijn er nog een heleboel andere scenario’s mogelijk, zoals uitstel van uittreding uit de EU of een tweede referendum.

Zo wil Labour-leider Corbyn nieuwe verkiezingen als het akkoord in het Lagerhuis sneuvelt. Hij heeft al aangekondigd dat hij dan een motie van wantrouwen tegen May indient.